25 sep 2007

Nieuwe versie Web of Science

Sinds 19 augustus 2007 is de nieuwe versie van Web of Science beschikbaar. We hadden al een voorproefje gekregen in maart met de Surfdag. Voorlopig blijft de oude interface nog een half jaar in gebruik.
Onder de slagzin “ A new face for research” wordt vooral hoog opgegeven van de mogelijkheid om nu alle databases in Web of Knowledge geïntegreerd, dus niet als federated search/ metasearch maar alsof het ware één database, te doorzoeken. Nu hebben wij maar één database, alleen Web of Science (WoS) dus erg indrukwekkend is dat niet voor ons. Er is een helptekst over ‘What is new in Web of Science’, maar daar lees ik verder niet zo veel nieuws: iets over EndnoteWeb en over uitvoer naar Endnote en over het opvragen van andere bronnen via de tab Additional resources. Dat laatste is wel mooi helder, dan zie je meteen dat je vandaar bijvoorbeeld ook de Journal Citation Reports (voor de impactfactor) kunt opvragen.
Wat wel meteen opvalt, is het nieuwe zoekscherm, min of meer vergelijkbaar met het vroegere General Search scherm, maar nu ook met expliciet de mogelijkheid om NOT te gebruiken. Verwarrend is wel dat ze het veld voor de bronaanduiding, wat vroeger SOURCE heette nu in het zoekscherm PUBLICATION NAME noemen en in het resultaatscherm weer gewoon ‘Source’. In eerste instantie leek het index-zoeken verdwenen, maar dat is wel mogelijk als je op het icoontje achter de veldnaam klikt (Access the search aid). Het icoontje is denk ik een vergrootglas, maar gezien mijn icoon-ongevoeligheid heb ik daar niet veel aan.
Zoekscherm is mooi en gaat goed. Daarna in het resultaatscherm krijg je nu een zijbalk aan de linkerkant van het scherm voor de REFINE-opties. Veel duidelijker dan voorheen toen het erboven stond met een enkele link. Maar wel jammer is dat de EXCLUDE functie uit de refine-optie niet meer bestaat. Je moet nu dus altijd een positieve keuze maken. De MARKED LIST is helemaal verdwenen, dus je kunt nu ook geen records meer markeren en in een apart lijstje plaatsen.
Hierop ben ik weer afgehaakt en heb een e-mail naar Thomson Scientific gestuurd en nu gebruik ik weer de oude versie.

20 sep 2007

E-books gebruik

Na Science Direct krijgen we nu een aanbod van SpringerLink om ebooks aan te schaffen. Volgens Springer zijn e-books ‘digital editions of favorite print titles’.
En juist daarmee komen we op het grootste probleem: wat onderscheidt e-books van print-books?
Doorzoekbaarheid, snelle en deelsgewijze update en linken naar verwijzingen. Ik zou dus zeggen dat een e-book meerwaarde heeft /krijgt als het niet zomaar een digitale versie is van een gedrukt boek, maar een uitgave met toegevoegde waarde.

Probleemgebieden zijn het lezen en de aanschaf:
Lezen:
- niemand wil een dik boek lezen vanaf het scherm
- hoofdstukken als PDF’s kunnen makkelijk geprint worden en worden gebruikt als tijdschriftartikelen
- artikelen in naslagwerken kunnen makkelijk online worden geraadpleegd
- een print-book kan slechts door 1 persoon gelijktijdig worden geraadpleegd, e-books door meer
- een print-book kan slechts in beperkte tijd (overdag) uit de bibliotheek geleend worden, e-books 24-uur per dag
- boeklezers zijn nog maar net op de markt en beperkt, hoewel elektronisch papier en die iLiad en het vouwbaar me wel wat lijken.
Aanschaf:
- uitgevers bieden abonnement aan (jaarlijks bedrag)
- bibliotheken willen graag aanschaffen zoals een print-book, dus voor eenmalig bedrag en altijd beschikbaar
- garantie dat een eenmaal gekocht boek toegankelijk blijft (komt nu wel van Springer)
- uitgevers bieden pakketten en slechts mondjesmaat afzonderlijke boeken
- print-on-demand opties zijn nog in ontwikkeling, kunnen worden ingezet i.p.v. afz. printen (dus splitsing van toegang en print)
- mogelijkheid tot lease i.p.v. kopen

17 sep 2007

Gemeente-archief Amsterdam

Nog meer nieuwbouw is gereed en wel die van het gemeentearchief. Het stadsarchief in Amsterdam zat altijd al op een leuke locatie aan de Amstel, maar is nu verhuisd naar een groter pand aan de Vijzelstraat. – De Bazel. Dat was eerst een tamelijk monolithisch bankgebouw, maar is nu verbouwd tot de een licht en uitnodigend archief. De beoogd architecten van onze nieuwbouw – Claus en Kaan - hebben daar aan meegewerkt. De art-deco-vloeren in de voormalige kluis en de plafonds en pilaren zijn intact gebleven, maar verder is alles strak en rationeel – de stijl van C&K – ingericht.
Wij hebben rondgekeken in de centrale hal en in de kluis. Ziet er prachtig uit!
Via de website van het stadsarchief kun je een kijkje nemen.

11 sep 2007

Weekje wandelen op Ameland


Net terug van een klein weekje kamperen en wandelen/fietsen op Ameland. (Trek)vogels kijken op het wad: rosse grutto’s, bonte en kleine strandlopers, steenlopers, wulpen, scholeksters, goud- en zilverplevieren en natuurlijk bontbekjes. Maar ook fietsen naar het Oerd en wandelen over de zoute weide. Op de foto zie je me in de verte door een veld met geurende zee-alsem wandelen. In het weiland ook veel zoutgras, schorrekruid, engels gras, zulte en allerlei andere zoutminnende planten.
Prachtig ook was onze wandeling door de westerkwelder waar je mooi het maken van het nieuwe land kon zien, beginnend met zeekraal en later plukjes zeeraket, engels slijkgras, melkkruid en voorbij de vuurtoren op het groene strand: duizendguldenkruid, rode ogentroost, zeerus en moerasweegbree.
Terug op het werk is mijn bureau verplaatst en moet ik me eerst heroriënteren.