23 feb 2009

Nieuwe Telefoon



Vorige week heb ik een nieuwe mobiele telefoon gekregen: een Samsung Pixon, met touchscreen.
Hij heeft ook een goede camera.
Hierbij de eerste foto's van mijn bureau en van mijn uitzicht als ik op kantoor zit in de villa in Nieuwersluis.

16 feb 2009

Facebook bibliotheekpagina

Aan de slag om voor de bibliotheek een aparte pagina te maken in Facebook.
Nou dat valt niet mee!
Eerst zoek ik naar de start van een pagina. Waar begin je?
Ik heb uiteindelijk in de Help, een pagina over PAGES gevonden. En daarin staat onder de vraag “How are Facebook pages different from Facebook Group” een link naar de ‘create’pagina.

OK. Het wordt geen pagina over een sportster of over een filmster, die ik bewonder maar ik kies dan in de categorie ‘Public Building’ (niet helemaal waar natuurlijk) voor “Library”.
En zo heb ik een NIOO-Library Page.
Een Page is in principe een pagina, die onafhankelijk is van je eigen persoonlijke account.
In de help staat daarover:

It’s important to understand the difference between your personal account and your Facebook Page. Your personal account is the regular user account that you log into when you sign in to Facebook, and this is the account you use to manage your Facebook Page. Your personal account profile is separate from your Facebook Page. When you edit your personal account profile or add content to it, these changes will not be reflected on your Facebook Page. Likewise, when you edit your Facebook Page, these changes will not be reflected in your personal account or your personal account profile.
Nou dat valt soms toch wel tegen.
Bij het inrichting van de pagina wil ik nieuwe applicaties toevoegen, zoals een fileshare-applicatie, een rss-reader, maar die hebben erg de neiging meteen naar mijn profielpagina te gaan.
En dan heb ik een applicatie ingevoegd, zoals de Slideshare widget, en dan doet hij het niet. Hij wil niks vinden en ik kan ook niet iets nieuws uploaden. De ‘links’ applicatie geeft hele lelijke link-overzichten, dus die moet ik ook veranderen. En de Library-thing widget geeft alleen een lijstje boektitles en niet die covers.
Van Guus (digicmb) had ik al begrepen dat het handig is om een Static FBML applicatie toe te voegen, een boxje waarin je zelf html kunt zetten. Soms lukt het, maar soms ook weer niet. Meebo chat wil niet. Op meebo lees ik dat dat er inderdaad een probleem mee is.
Kortom het valt allemaal nog niet mee.

10 feb 2009

Endnote Outputstyles

Als je in Endnote een andere style zoekt, kun je alleen maar door de lijst met stijlen wandelen en de voorbeelden bekijken.

In het ‘choose a style’ venster kies je bijvoorbeeld de HARVARD style en dan zie je in het kleine venster daaronder een ‘style preview’. Maar er zitten al gauw meer dan 3400 outputstyles in het bestand dus dat is een hele klus.












Maar toen zag ik op de Endnote Support site dat er toch wel een soort zoek-instrumentje is om je te helpen met het zoeken naar de bepaalde outputstyle.

Je kunt daarin bijvoorbeeld zoeken naar de eerste drie velden van een style. Of naar een Jounral-URL style.
Toch handiger dan ik dacht. Zelf gebruik ik dat style-vind-tool voornamelijk om ze te sorteren op datum van wijziging en te kijken of er de laatste tijd nog nieuwe stijlen zijn toegevoegd of gewijzigd.

9 feb 2009

Blogkermis: over klassieke media

Astrid vraagt zich of hoe het met de huidige leerling staat:
“Er groeit een generatie op die de alternatieven van internet niet kent en niet weet welk medium je voor welk doeleinde gebruikt. Lopen zij ‘schade’ op als ze dat niet meer leren? Waarin zit die schade? En hoe zouden we ze dat weer kúnnen leren?”

Mijn antwoord daarop is, in alle nederigheid: NEE, dat is niet erg.

Ik zelf, een zogenoemde digitale immigrant, liefhebber van klassieke gedrukte media ben daar is over na gaan denken en vroeg mij af, of ik zelf wel eens oude media gebruik.
Wat was er voor het gedrukte boek: handschriften. Lees ik die: nou nee.

Of nog veel mooier.
Ik was in China op vakantie in Xi’an, en daar heb ik een ochtend door gebracht in een bijzondere bibliotheek. Gehuisvest in een oude Confuciustempel was er het zogenoemde ‘woud van stèles’, het Beilin museum.

Een stèle is een soort stenen paal met inscripties. De oudste stèle aanwezig werd toegeschreven aan Confucius zelf. Confucius zo leert Wikipedia, leefde van 551 BC – 479 BC en was een filosoof die grote invloed heeft gehad. “Zijn filosofie legde de nadruk op de persoonlijke en bestuurlijke moraal, orde, en respect voor de meerdere, en won vooral aan populariteit door de krachtige traditionele Chinese stellingnames.”

Ik kon de steles niet lezen, en ik denk dat de meeste moderne Chinezen die oude steles ook niet kunnen lezen.
Hiernaast een bladzijde uit de catalogus: de tekst van een stele uit de Qing Dynasty (dat is ten tijde van Confucius zo'n 500 jaar voor Christus).





Maar we kennen allemaal uitspraken van Confucius, zoals bijvoorbeeld onderstaande, die ook in bijna alle godsdiensten terugkomt.


Maar is het niet geweldig dat zo’n uitspraak, ooit gebeiteld op een stenen paal, nu in de Nederlandse vertaling op Internet te lezen is.
Prachtig toch!

Het nieuwe werken

Boekje van Dik Bijl uitgelezen. Vooral het historisch overzicht met het scientific management van Taylor vond ik wel aardig.
Toen ik het uithad moest ik wel heel diep nadenken, om het in de kolom hiernaast onder GELEZEN te kunnen samenvatten. Dus toch niet zo'n helder boekje.
Maar gelukkig vond ik toen de website van Factor 4 index. En dat verhelderd wel veel.
Wel duidelijk was het me geworden dat het om de individuele werknemer gaat. Niks groepsprocessen, maar hoe gaat de kenniswerker om met zijn taakopdracht.
op de website van Factor 4 staan de 4 elementen die bepalend zijn bij het verhogen van de productiviteit:
# Inspiratie: de mate waarin mensen worden geïnspireerd het beste uit zichzelf te halen.
# Organisatie: de wijze waarop de organisatie is ingericht.
# Cultuur: de manier waarop mensen binnen de organisatie met elkaar omgaan.
# Technologie: de mate waarin technologie ondersteunt

Als dat alles digitaal en virtueel is aangepast komt het dik in orde!

Overigens merk ik nu al, nu wij sinds januari 2009 via VPN onze eigen werkschijven kunnen benaderen, dat het een stuk makkelijker is geworden. Mobiel werken gaat op die manier nog fijner.

2 feb 2009

In memoriam

Vrijdag 30 janauri 2009 is mijn vader overleden. Hij is 84 jaar geworden. Hij was een goede pa: hardwerkend, trouw, zorgzaam. Hij was een optimistisch mens, fier op zijn eigen huis en tuin en zijn kinderen, hij was eigenwijs en energiek.



Dag Pa!