26 jul 2010

iPad



Afgelopen vrijdag naar Icentre in Amstelveen gegaan om een iPad te kopen. (Ik vreesde voor grote aanloop in centrum Amsterdam en aan Media Markt heb ik een hekel, vandaar mijn keuze voor Amstelveen). Er stond een klein rijtje, maar dat mag geen naam hebben. Binnen een half uur stond ik buiten met de iPad.

Ik heb gekozen voor een 'wifi only'. Een telefoonabonnement (voor mobiel internet) leek me, voor een exemplaar wat uitgeleend gaat worden niet handig.

De bedoeling is om de iPad te gebruiken als e-reader. De huidige e-readers, die we hebben, zijn niet in staat gebleken om een wetenschappelijke pdf leesbaar te presenteren.
Ik heb meteen de iBOOK app en Stanza geïnstalleerd. Via Stanza kun je makkelijk bijvoorbeeld de boeken van project Gutenberg downloaden en via iBOOKS kan ik pdf's die ik download van e-books en e-journals erin zetten.
Ook de Nature app zet ik er meteenmaar op.

Het ziet er goed uit. De touch screen werkt prettig en de pdf's zijn helemaal te lezen!. Nu nog op zoek naar een annotatiemethode.
Ik hoorde van iAnnotate PDF dat je daarmee aantekeningen kunt maken, maar dat is een betaalde app. Eerst maar eens kijken hoever ik kom met gratis.

Helaas heeft Endnote geen app, maar Mendeley wel, die kan ik ook eens proberen

21 jul 2010

Endnote X4


Er zijn een aantal aardige nieuwe features ingebouwd in Endnote X4.
De belangrijkste eis natuurlijke dat X4 compatibel is met Office 2010. Juist nu ICT binnen het instituut Office 2010 wil gaan uitolllen, is het belangrijk om een goed werkende Endnote erbij te hebben.

Eerst kijk ik toch altijd even of alles nog werkt zoals ik gewend was: Edit, Preferences, Import, Export, Subject Bibliography, Find ful text, Groups en uiteraard ook Cite While You Write (CWYW).
Dat lijkt allemaal in orde. Dus laat ik eens kijken naar de nieuwe features:
- importeren van PDF, waarna Endnote de metadata (middels DOI) er zelf uithaalt
o de eerste PDF gaat mis, het is wel een officiële uitgevers-PDF, maar er staat geen DOI in
o de tweede lukt wel goed
o dan maar eens proberen met een map waarin 123 PDF’s zitten. Er worden inderdaad 123 records aangemaakt en geïmporteerd. 19 daarvan (= 15 %) hebben alleen de PDF-naam als titel en de PDF er aan geattached. Bij een record is zelfs de PDF-naam niet overgekomen. Dat is toch aardig. Wel vreemd dat in ieder geval bij 4 van de 19 wel een DOI wel een DOI gevonden is, maar die Endnote kennelijk niet kan verwerken.
- Quick edit functie in het onderste werkveld. Waar voorheen 2 tabs beschikbaar waren: Preview en Search, is er nu een derde tab bij Quick Edit. Zo hoef je niet meer eerst het hele record te openen om een document te wijzigen. Handig.
- Zoeken in de full text. Dat is wat lastig te controleren, maar met een specifiek woord kom ik er inderdaad uit. Mooi.
- Groepen-manipulatie. Je kunt nu een aantal groepen met elkaar vergelijken en Booleaans, als zoeksets samenvoegen of uitsluiten. Een mooie optie.


Er zijn nog meer nieuwe features, zoals een betere duplicatencontrole en verwerking en wat vernieuwingen in de CWYW. Die ga ik nog testen. Dit was de eerste indruk en die is niet slecht.
Een filmpje over de nieuwe Endnote is te zien op de Endnote site.