31 mrt 2014

Vogin-IP lezing 2014

Vorig jaar is de reeks IP-lezingen door Vogin met voortvarendheid opgepakt.
Ik heb erover bericht.
Ook dit jaar was er weer een Vogin-IP lezing over zoeken en vinden.


In de ochtend zijn met workshops georganiseerd en in de middag werden lezingen gegeven.
Ik was alleen voor de lezingen. Op de Vogin-IP-lezing-site is een uitgebreide terugblik te vinden.
De toeloop was groot, zo groot dat er in een 2e lokaal een scherm werd ingericht voor de mensen die niet meer in de zaal pasten.
De bijeenkomst werd gehouden in de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam in Amsterdam, centraler locatie is bijna niet denkbaar. Bovendien een mooi historisch pand met een stemmige bibliotheek.


Zelf neem ik tegenwoordig mijn iPad Mini mee, dus om elektriciteit zit ik niet zo heel erg verlegen en de onbereikbare draadloze wifi was ook niet zo erg. Beetje lastig was het bemachtiging van een kop koffie in de smalle gang en de smalle Franse stoeltjes in de zaal.
Bovendien was het warm, eigenlijk te warm voor 20 maart.

Evenals vorig jaar werd een oorkonde uitgereikt aan een verdienstelijk Vogin-lid, dit keer aan Peter Evers, ook de man achter AIN, Amsterdam Informatie Netwerk.


Alle presentaties staan op de Vogin-IP-lezing-site in een uitgebreide terugblik.
Daarom wil ik ze hier slechts even aanstippen.
Wat me achteraf opviel is dat er zoveel tekst-presentaties waren, d.w.z. ppt-presentaties met alleen tekst op de dia. Kennelijk leent het zoeken zich toch niet zo voor illustraties.
Heel veel nieuws heb ik niet gehoord, maar ik denk ook echt dat ik, sedert social media, beter geïnformeerd ben. Loopt wat traditionele media betreft (IP) nog wel een paar maanden achter.

De buitenlandse hoofdgast was Marydee Ojala, redacteur van de het blad Online Searcher, een publicatie van Information Today die $139 per jaar kost. Online Search bestaat al sinds 1984, dus nog voor www (ach die goede oude tijd met gophers en taximeter-searches). Maar nu zijn we via www naar ggg gegaan (Great God Google) en is iedereen altijd en overal online. Ojala noemt in lijstje 'online tomorrow' ook post-literacy. Dat is een bewegingstechnologie: communiceren zonder geschreven tekst. {naast wearables, mobile, etc.)

Prof. Maarten de Rijke spreekt over autonome zoekmachines - self driving search engines - die d.m.v. supervised of unsupervised clicks zich zelf konden leren door reinforcement. Ook een ppt met veel tekstregels en weinig plaatjes, maar wel een enthousiast verteld verhaal, waardoor je zo mee zou willen doen met het onderzoek aan de UvA. Een kijkje achter de schermen van het information retrieval onderzoek, of hoe worden zoekmachines gemaakt.

Antoine Isaac hield een interessant verhaal over het Europeana Metadata Model en hoe zo gemakkelijk informatie-onderdelen gekoppeld kunnen worden en zo getoond. met een mooi voorbeeld uit de MIMO thesuarus (Musical Instruments Museums Online) over klavecimbels.

Topper van de middag was - wat mij betreft - Robert Jan Alting van Geusau over de implementatie van een centraal marketing intelligence systeem bij AKZO NOBEL. Een antwoord op de vraag: 'hoe kom je aan een efficiënter systeem van nieuws alerts, zonder al te veel overlap. Voor een groot, internationaal bedrijf als Akzo Nobel is dat nog niet zo makkelijk. In het heel klein worstelen wij ook met een kranteknipseldienst (of eigenlijk niet-helaas). Ziet er mooi uit.


Als afsluiter hield Arno Reuser een anekdotisch (en hilarisch) verhaal over CIA en het gebruik van 'weasal-woorden', nietszeggend taalgebruik, in inlichtingenrapporten.

Een interessant middag, rijk afgesloten met hapje en muziekje in stemmig pand.