17 okt 2009

Multitouch tafel in OB Rotterdam


Vrijdagmiddag 16 oktober 2009 is, na een minisymposium, de nieuwe multitouch tafel feestelijk in gebruik genomen in de bibliotheek Rotterdam met een nieuwsquiz tussen de directeur en de nieuwslezer van RTL Nieuws. Daarna konden we zelf ook proeven van de multitouch tafel en de quiz die voor de OB Rotterdam (en Den Haag en Delft en Laren-Blaricum) is ontwikkeld.
OB Rotterdam won de innovatieprijs met het idee om op een vernieuwende manier de oude nieuwsleestafel vorm te geven. Met financiële hulp van Probiblio, inhoudelijke medewerking van RTL Nieuws (nieuwsquiz) en programmeerhulp van Mirabeau is op de multitouch tafel van Microsoft (Surface)een nieuwsquiz geïnstalleerd, die vanaf nu in de OB Rotterdam gespeeld kan worden.
Cornelis Krul van de OB Rotterdam heeft erover geschreven in de Informatie Professional (nr. 7/8 – 2009 p. 30-33).
Het minisymposium vond plaats in de zogenoemde Glazen Zaal op de 1e etage van de OBR.

Mijn eerste bezoek aan de OBR heeft wel indruk gemaakt. Ik vond meteen al bij de entree het geheel er gezellig en levendig uitzien en we werden vriendelijk ontvangen in een aardig zaaltje. Daar stak eerst een medewerker van Microsoft van wal en toonde het idee en de geschiedenis van de Microsoft Surface. In wezen is het een tafel waarin ingebouwd een PC met Windows Vista, een lichtbron, een aantal camera’s en kan objectherkenning via touchpoints. De objecten moeten dan wel voorzien zijn van ‘tags’. Byte tags en Identity tags worden gebruikt, voor bijvoorbeeld barcodes is de cameraresolutie niet hoog genoeg. Standaard zijn er zo’n 55 touchpoints actief, maar in principe kan dit onbeperkt. En als je dan ook nog een camera en beamer erboven hangt kun je het nog mooi projecteren zodat je ook de handen van de persoon kan zien die de objecten versleept of oproept.
In de Engelse wikipedia staat:

Microsoft Surface (codename Milan) is a multi-touch product from Microsoft which is developed as a software and hardware combination technology that allows a user, or multiple users, to manipulate digital content by the use of natural motions, hand gestures, or physical objects. It was announced on May 29, 2007 at D5 conference.

Onze inleider (Martin Tirion) heeft een baan als “user experience evangelist” en noemde het programmeren van applicaties voor de tafel tamelijk eenvoudig. Hij heeft zelf de applicatie ontwikkeld die bij de Koefnoen tv uitzending van 10 oktober hij werd gebruikt.
Er zijn wel een paar standaard applicaties, maar gebruikelijk is toch dat de afnemer van de tafel zijn eigen applicatie daarvoor creëert.
Op de speciale Surface-blog is te lezen wat voor acties en ontwikkelingen er allemaal spelen rondom deze tafel. Omdat het een multi-user (en zelfs meer gelijktijdige gebruikers) is, nodigt het al snel uit tot interactie en associatie. Op de Microsoft Surface website en op Youtube staan diverse filmpjes met gebruikerservaringen.
Because it is a multi-user computer, it’s important for Microsoft Surface to convey rich information to the software designers and developers to create brilliant experiences. Surface uses an vision system to see the interactions of hands and other physical objects. You can build your own vision based computer using parts off the shelf, but what makes Surface a unique commercial product is the engineering that has gone into both the hardware and software to provide a very powerful tool for businesses.

Later, tijdens de presentatie van de applicatieontwikkelaar van Mirabeau, konden we een ware schat aan toepassingen zien en de mogelijkheden lijken nog lang niet uitgeput. Presentaties op muur of op winkeldeur is allemaal mogelijk. Het gaat allemaal om interacties en communicatie, en om een bijna vanzelfsprekend gebruik. De toekomst volgens Franklin Heijnen van Mirabeau laat toepassingen zien die groter, gevoeliger en gerichter zijn en veel meer gemeengoed gaan worden. Via objectherkenning kun je verrijkte informatie aanbieden, je kunt informatie koppelen aan bijvoorbeeld een bibliotheekpas. Probiblio gaat een tournee maken met een applicatie rondom Oeroeg, het boek van Hella Haasse dat in de Nederland.
Leest – week gratis wordt aangeboden. Allerlei informatie rondom dat boek kun je dan oproepen op de tafel.
In het voortraject bij de OBR zijn ook nog twee andere producten bekeken: Horizon en Cantouch, beide werken met open source software.
Ook de Hogeschool van Utrecht gaat aan de slag met multitouch tafels. Een groep studenten uit diverse studierichtingen afkomstig gaan een week lang nieuwe toepassingen bedenken in wat genoemd wordt een ‘pitching innovation game’.

Al met al toch weer heel wat wijzer geworden.

Geen opmerkingen: