25 sep 2007

Nieuwe versie Web of Science

Sinds 19 augustus 2007 is de nieuwe versie van Web of Science beschikbaar. We hadden al een voorproefje gekregen in maart met de Surfdag. Voorlopig blijft de oude interface nog een half jaar in gebruik.
Onder de slagzin “ A new face for research” wordt vooral hoog opgegeven van de mogelijkheid om nu alle databases in Web of Knowledge geïntegreerd, dus niet als federated search/ metasearch maar alsof het ware één database, te doorzoeken. Nu hebben wij maar één database, alleen Web of Science (WoS) dus erg indrukwekkend is dat niet voor ons. Er is een helptekst over ‘What is new in Web of Science’, maar daar lees ik verder niet zo veel nieuws: iets over EndnoteWeb en over uitvoer naar Endnote en over het opvragen van andere bronnen via de tab Additional resources. Dat laatste is wel mooi helder, dan zie je meteen dat je vandaar bijvoorbeeld ook de Journal Citation Reports (voor de impactfactor) kunt opvragen.
Wat wel meteen opvalt, is het nieuwe zoekscherm, min of meer vergelijkbaar met het vroegere General Search scherm, maar nu ook met expliciet de mogelijkheid om NOT te gebruiken. Verwarrend is wel dat ze het veld voor de bronaanduiding, wat vroeger SOURCE heette nu in het zoekscherm PUBLICATION NAME noemen en in het resultaatscherm weer gewoon ‘Source’. In eerste instantie leek het index-zoeken verdwenen, maar dat is wel mogelijk als je op het icoontje achter de veldnaam klikt (Access the search aid). Het icoontje is denk ik een vergrootglas, maar gezien mijn icoon-ongevoeligheid heb ik daar niet veel aan.
Zoekscherm is mooi en gaat goed. Daarna in het resultaatscherm krijg je nu een zijbalk aan de linkerkant van het scherm voor de REFINE-opties. Veel duidelijker dan voorheen toen het erboven stond met een enkele link. Maar wel jammer is dat de EXCLUDE functie uit de refine-optie niet meer bestaat. Je moet nu dus altijd een positieve keuze maken. De MARKED LIST is helemaal verdwenen, dus je kunt nu ook geen records meer markeren en in een apart lijstje plaatsen.
Hierop ben ik weer afgehaakt en heb een e-mail naar Thomson Scientific gestuurd en nu gebruik ik weer de oude versie.

Geen opmerkingen: