17 jul 2013

Windows 8 tablet
Ervaringen met een Windows 8 tablet

Na eerdere experimenten met iPad, e-reader en met mijn eigen smartphones (iPhone en Android) is het nu de beurt aan een Windows 8 tablet.
Mijn conclusie uit de test van de bovengenoemde apparaten is dat die apparaten heel handig en bruikbaar zijn als erbij, maar niet ter vervanging van een ‘echte’ pc (een laptop vooral want het gaat ook om het draagbare). Dus neem ik voor vergaderingen, congressen en thuiswerk toch maar weer altijd mijn HP mini laptop mee, inmiddels stokoud, maar redelijk lichtgewicht en als hij maar iedere 2 uur aan de stroom mag voldoet hij goed.

Maar nu dus Asus Vivo Smart tablet met Windows 8.
Ik was Windows 8 nog niet gewend, dus dat betekende eerst een rondgang maken met mijn Microsoft Account (hetzelfde als een Apple account en een Google account), Skydrive geïnstalleerd voor de noodzakelijk cloud-connectie en wat rondneuzen in de Windows store.

Hybride
Het aardige van deze Windows 8 tablet is dat er naast een beginscherm dat bestaat uit ‘tegels’ met apps, een tegel is voor de omschakeling naar de desktop –variant (d.w.z. zoals een ‘normale’ windows pc). En zoals je snelkoppelingen kunt maken op het bureaublad van je oude desktop zo kun je tegels maken van een link in IE naar bijv. Web of Science en naar de Endnote-installatie. Endnote werkt op de normale manier, naar de full text kan worden gezocht en die kan bijgesloten worden en de pdfs kunnen in Endnote worden geopend en – na installatie van Acrobat Pro - ook bewerkt.Dat ziet er allemaal heel vlot uit en is tamelijk snel te realiseren.

Voordeel : Web of Science doorzoeken, citaties downloaden in Endnote, wetenschappelijke teksten lezen en aantekeningen maken, en bladeren door openstaande aplicaties.
Nadeel : weer een eigen account nodig, uitwisseling met PC is niet eenvoudig (geen drive-herkenning bij USB-contact), dus cloud-opslag noodzakelijk.
Ik had het ook fijn gevonden als je bijv. met kabel op netwerk had gekund, nu alleen wifi, en een usb-poort.

Uiterlijk
De Asus Vivo Smart is lekker lichtgewicht, het interne keybord tikt lekker weg. Het beeld is mooi scherp, maar vanwege het vele vegen, swipen en typen op het scherm is het bijgeleverde poetsdoekje geen overbodige luxe.
Hij maakt foto’s en speelt muziek, hoewel naar smaak van mijn ega is het geluid te zacht. Ikzelf vond het geluid wel oke, en je kunt er luidsprekers op aan sluiten.
Als je een dubbel hdmi-kabeltje hebt kun je er ook een beeldscherm op aansluiten, dat is voor thuis ook wel handig.

Windows apps
In de windows app store zijn nog niet erg veel apps te vinden, wel is het een iets rustiger beeld dan bij de Applestore en Google playstore waar schreeuwerigheid kennelijk aantrekkelijk is. Je kunt het aanbod van apps vergroten door in de centrale instellingen je locatie – tijdelijk – om te zetten naar VS. Maar het blijft een beperkte collectie. Men gaat er nu toe over om hele boeken als aparte app aan te bieden ipv in een bibliobeek, dat maakt het niet overzichtelijker. En dan de opslag van de apps, die is in de map ProgramFiles/WindowsApps, maar daar mag ik niet in. Dus met wat gepruts de hele map gekopieerd naar Documents.
Ik heb niet veel apps maar toch al meer dan 1600 mappen met meer den 53k aan bestanden. Neem bijv. De app "Libellen van Nederland' die heeft 22 mappen en 307 bestanden. Nb de submap species heeft 157 foto's. Dat neemt aardig wat in.
Ben ook benieuwd of je de apps die ik nu geïnstalleerd heb, ook op een ander apparaat kan zetten. Nee, dus. Ik heb een andere gebruiker aangemaakt en die krijgt weer een basale charm bar = tegeltjes-bureaublad. De programma’s die via de desktop zijn geïnstalleerd staan wel onder de ‘ all apps’ maar de echte apps niet meer. Ook de map WindowsApps is weg.
Maar als je ook inlogt met je andere Microsoft-account dan kun je alles in een keer (opnieuw) downloaden.

Conclusie
Met een Asus Vivo Smart Windows 8 tablet is heel goed te werken, het gaat minimaal 6 uur mee op een volle batterij, dus wat mi betreft: prima ding!


2 opmerkingen:

jonah zei

Bedankt voor je review! Ook ik wil graag iets als Endnote op een tablet en pc gebruiken. Je noemt dat uitwisseling met pc niet eenvoudig is. Is het wel mogelijk de aantekeningen in artikelen tussen pc en tablet te syncrhoniseren? Dan lijkt dit me handiger dan een ipad.

jonah zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.