5 sep 2013

Bibliotheek zonder catalogus


Is het mogelijk om de catalogus vaarwel te zeggen in een bibliotheek?

In de bibliotheek staat het vinden centraal: vinden van de juiste informatie die je (de klant) zoekt tot en met het daadwerkelijk leveren van de gevonden informatie al dan niet in digitale vorm.

In een Prezi op Internet lees ik dat Menno Rasch van de Universiteitsbibliotheek Utrecht van het "zoeken" (discovery) als bibliotheek-taak afstand en zich helermaal wil concentreren op "leverantie"(delivery). Hij erkent wel dat dat zonder catalogus nog een uitdaging zal worden.

Die uitdaging wordt gedeeld door UU-collega Pieter Reeve in zijn verslag van de Unconference Infocamp 2013 in de Informatieprofessional 2013/02.


Zelf hebben we besloten om onze catalogus, die we in eerste instantie in Refworks/Endnote hadden opgebouwd om te zetten naar GGC/Worldcat. Een lokaal bibliotheeksysteem hebben we niet meer.

Onze situatie is nu dat al onze boeken (ook e-books) te vinden zijn in Worldcat, maar dat er niet in onze collectie als zodanig gezocht kan worden.

In Worldcat zelf kun je alleen op titel/auteur/jaar etc. zoeken, maar niet binnen een speciale collectie. Ook in Picarta kunnen we niet laten zoeken alleen binnen onze collectie. Ons idee is dat de gebruiker dat ook niet wil.

Je zoekt gewoon een boek en als je een titel gevonden hebt die je wilt hebben ga je kijken waar je dat kunt krijgen. Het zoeken binnen de eigen collectie is in die zin onnodig beperkend.

Een klein beetje onhandig is het wel, want Worldcat toont geen boeknummers. Van Worldcat kun je wel naar de boektitel in Picarta en daar kun je wel de boekcode zien.

De uitlening houden we bij in een Excel-sheet. En zelf kunnen we uiteraard zoeken in de GGC via WinIBW, maar dat is niet geschikt voor gebruikers.

Vraag blijft hoe en of het werkt een bibliotheek zonder catalogus.
Is er inmiddels sprake van een nieuwe paradigma-verschuiving? Na het "van collectie naar connectie" nu dan "van zoeken naar leveren" of beter nog in het Engels "from discovery to delivery".

Geen opmerkingen: