18 jan 2007

Kopieerapparaten

Een van de problemen van een nieuwe baan is de omgang met nieuwe apparatuur. En dan met name de kopieerapparaten. Omdat ik de laatste jaren voornamelijk vanuit huis heb gewerkt, zie ik nu pas hoe geweldig die apparaten zich ontwikkeld hebben. Ze doen van alles, zijn tegelijk printer, kopieerder, scanner en fax. Maar met die toegenomen functionaliteit is ook het aantal knoppen en instelmogelijkheden vergroot. En dan zwijg ik nog maar over het ' zelfdenkend' vermogen van de apparaten: zelfstandig bedenken ze dat je dubbelzijdig, of juist niet, en A3 wilt hebben als je origineel iets over de A4-grens ligt.

Op Internet lees ik een artikeltje over de invloed van slimme apparaten .

Het probleem met slimme apparaten is dat ze - meestal- iets anders willen dan wat jij zelf wilt. En dat veroorzaakt ' technostress' Technostress ontstaat wanneer mensen gespannen raken door technologie. Er is zelfs een heel boek (Amerikaans) aan gewijd .

Je moet bereidt zijn om de controle over dingen los te laten zegt de auteur.

Doet me denken aan een college van prof Hamelinck, over de invloed van de netwerkmaatschappij, die al jaren geleden repte over zelfdenkende toiletpotten (je boodschap wordt meteen geanalyseerd en doorgestuurd naar het ziekenhuis).

Geen opmerkingen: