Eind vorig jaar en begin dit jaar ben ik druk in de weer geweest met onze tijdschriften. ‘Onze’ kan je al bijna niet meer zeggen, want het blijft wel erg onduidelijk wat je nou hebt.
Zowel wat betreft eigendom, als wat betreft toegang.
Eind vorig jaar ben ik in de weer geweest met de linksolver van Ebsco – Linksource-, waarop we een abonnement hebben genomen. Je begint dan met het opzetten van en AtoZ tijdschriftenlijst. En daar begint het al. Alles wordt geleverd in pakketten.
En dat kunnen van allerlei soorten pakketten zijn. Onderwerpsgerichte pakketten, leverancierspakketten of speciale licentie/consortiumpakketten. En natuurlijk de ´open access´, de Directory of Open Access Journals alleen al omvat (vlgs A-to-Z) 3661 titels. En dan zitten er titels bij uit allerlei onderwerpsgebieden.
Maar ook de gewone uitgevers kunnen er wat van. Als je alleen al ziet wat een lange lijst aan paketten er bestaan voor de Springer en de Elsevier tijdschriften. En dat zijn dan nog de consortium deals. Je moet dan eerst weten welk pakket je hebt. En dat is nog niet zo makkelijk te achterhalen. Noch bij Springer, noch bij Elsevier staat dat in de accountinformatie. En, in onze recente onderhandelingen met Springer blijkt dan ook weer dat sommige tijdschriften wel automatisch worden toegevoegd en andere weer niet. Zo konden we voor dit jaar bij Springer een ‘ update’ collectie aanschaffen. Voor extra kosten uiteraard. Maar dat zit maar heel weinig bij wat voor ons interessant is. Dus dan ga je toch maar weer die hele lijst doorvlooien om titel voor titel te bekijken wat voor ons interessant is. Ik begrijp wel dat die uitgevers in pakketten hun titels willen verkopen, liever dan titel voor titel, maar omdat de selectie dan bij hen ligt worden het heel vreemde collecties. Voor een algemene, brede universiteitsbibliotheek is zo’n jaar-updatecollectie nog wel handig misschien, maar voor de meeste toch ook niet lijkt me.
Met de basis onderwerpsgerichte collecties heb ik ook moeite omdat wij, als ecologisch instituut, qua onderwerp vallen onder Biomedisch. Nou, daar zit een bulk aan geneeskunde bij, die niemand hier wil inzien. En in de Statistische collectie zitten een paar praktische tijdschriften over statistische- en computertoepassingen, maar zoveel echt wiskundig dat het ook niet meer interessant is.
We maken nu zelf nog een lijst tijdschriften voor ons intranet met een naar ons idee nuttige selectie uit de tijdschriften, maar de A-to-Z lijst wil je toch ze ruim mogelijk hebben. Zonder geneeskunde zitten er nu meer dan 4200 titels in.
Omdat wij pakketten hebben, hebben we toegang tot de tijdschrifttitels, die volstrekt onbekend zijn. Bij overgang van de ene uitgever naar de andere krijg je dan een berichtje als: ‘ u had altijd een abonnement op deze titel, kosten zoveel euro voor voortzetting’ en dan kost het mij weer een hoop uitzoekwerk waar dat nou weer vandaan komt.
En dat met het eigendom is ook vreemd. Zo merk ik nu dat bij Springer, de jaarovergang niet goed lukt. Maar we hebben geen toegang meet tot geen enkel tijdschrift, ook niet voor de jaargangen die we wel betaald hebben. Dat zal wel weer goed komen, maar dat is toch bedenkelijk.
Daar staat dan weer tegenvoer dat we van sommige tijdschriften ineens toegang hebben tot alle backfiles, en dat is ook weer prachtig.
Weblog over mijn werk als informatiespecialist bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
6 jan 2009
Tijdschriften en pakketten
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten