18 jan 2010

E-reader Hanvon Wise N526


Eind vorig jaar e-readers aangeschaft uit de nieuwe generatie e-readers.
Misschien is dit ook wel de laatste generatie, want ik begin toch tot de overtuiging te komen dat een ge├»ntegreerd apparaat eigenlijk de voorkeur heeft: een apparaat met een prettig leesbaar en weinig energie verbruikend scherm(zoals e-ink op de opvolger daarvan uit e-readers), Internetverbinding en mogelijkheid tot browsen, e-mail checken, twitteren e.d.(zoals in mobiele telefoon= smartphone) en een goede agendafunctie (zoals in de vroegere PDA’s). En dat alles gecompleteerd met draadloze elektriciteit en automatische oplaadmogelijkheid in de trein. Dat zou ideaal zijn.

De CES show (Consumer Electronics Show) van afgelopen week in Las Vegas, liet al een tipje van de sluier zien in de vorm van tablets. Ik denk dat dat wel eens de toekomst gaat worden, maar dat kon nog wel even duren voordat dat allemaal leverbaar en ook werkbaar is.

Een nieuwe e-reader dus. Om te beginnen heb ik een Hanvon Wise N526 gekocht. Deze e-reader, gekocht bij Via Leon, leest formaten als txt, html, pdf, epub en mp3 en wav. Je kunt zoomen en notities maken, Het heeft een toetsenbord aan de voet van het apparaat. Je kunt er notities mee maken in handschrift en door te tikken.

Ik heb er mijn sd-kaartje met muziek(mp3) ingestopt en heb het apparaat getest onder het beluisteren naar de Brandenburgische Konzerte van J.S. Bach. Eerst maar een de user guide doornemen. Het grappige is dat het met een soort menustructuur werkt waarbij je de genummerde opties kunt kiezen ( beetje zoals vroeger gopher), maar je kunt ook met de stylus je keuze aanklikken of met de pijltjes toetsen en de Ok-toets je keuze maken. Dat is wel handig, navigeren op verschillende manieren.

In de afgelopen weken heb ik 2x een vastloper gehad, bij een poging een tamelijk groot pdf-bestand te openen. Hij geeft dan keurig een foutmelding, helaas in het Chinees. Beide keren heb ik de vastloper losgetrokken door de oplader aan te koppelen en met de extra elektriciteit kon ik het apparaat uitzetten.

Het Epub formaat, wat nu standaard is geworden is me wel tegen gevallen. In mijn 1e generatie e-readers was Mobipocket de standaard, maar de conversie van een pdf naar Mobipocketformaat gaf met name bij tabellen een verstoord bestand.

Epub is niet echt veel beter: het kan niet overweg met koppen, die plaatst het in stukjes tussen de tekst en het geeft om de zoveel tekens een extra lege regel, waardoor je wel erg vlug door de pagina heen bent.

De Hanvon leest PDF’s wel en kan ook zoomen, maar dat leest dan weer lastig omdat je van links naar rechts moet scrollen.Maar verder leest het wel aardig. Het is duidelijk een stapje verder dan de Cybook en de Iliad die we ook hebben. Maar nog verre van ideaal.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik vind hem vooral erg groot(met dat toetsenbord) voor een ereader. Mijn beBook past bijvoorbeeld in mijn binnenzak, de Hanvon niet ben ik bang. Ik blijf nog even bij mijn BeBook, heb ik erg veel plezier en gemak van!

Marianne van der Heijden zei

Hoi Bas,
De grootte valt wel mee. Hij is kleiner en lichter dan de ILIAD, Iets sophisticater en lees wel prettig weg - althans gewone rechttoerechtaan tekst.
De Bebook is wat later gekomen dan de ILIAD en Cybook van de 1e generatie, dus die is allicht ook al weer wat beter.
Maar dat je liever wacht op een spectaculairdere verbetering lijkt me logisch.