30 mei 2013

Endnote X7 (1)

Endnote 17 ofwel Endnote X7

In de "What is new in Endnote X7" wordt als een van de eerste onderwerpen de nieuwe PDF Handling Preferences genoemd.
Al vanaf eerdere versies is het mogelijk om pdf's te koppelen en mee te nemen (X10) alsook om een pdf-bestand in te lezen en de reference-gegevens erbij te zoeken(X5). De meenemen en attach-optie uit X10 was geweldig, een echt goede vernieuwing. Daarna heeft Endnote alsmaar geprobeerd om vanuit de pdf het record te kunnen vullen. Het kan, maar het houd niet over. Er worden slechts weinig velden herkent, meestal zelfs auteur en titel niet. Het werkt zelfs niet als je wel een goede DOI hebt (dit in tegenstelling tot de handleiding die zegt dat een doi genoeg is, NIET DUS!). De nieuwe PDF-Handling Preferences zijn wellicht een klein stapje op weg naar het functioneren, maar het werkt nog lang niet.
*
Synchroniseren
Sinds de inrichting van de webmodule kon je bestanden uitwisselen tussen het web en de desktop versie. Dat ging heel gemakkelijk en je kon zelf kiezen welke groepen je wilde synchroniseren, dan wel downloaden/uploaden naar een desktop dan wel web-versie. Sinds X6 kan dat niet meer!
Nu is het 'synchroniseren' een alles-of-niets-kwestie geworden. Buitengewoon onhandig en minder flexibel dan wat we hadden. Helaas is dat met X7 niet verbewterd. Wel is het synchroniseren op zich verbeterd, want in X6 gaf het ook nog foutmeldingen en duurde eindeloos. Toch blijf ik dit een gemiste kans vinden: het is starder en ongemakkelijker dan het ooit was. Ik raad daarom Endnote Web niet meer aan als tussenstap: [Voorheen zei ik: zoek in Web of Science, stuur naar Endnote Web voor eerste selectie, plaats selectie in groep, download groep naar definitieve desktop-versie en werk daar verder mee.]
Nu beveel ik Endnote Web alleen nog maar aan voor het beheer van je publicatielijst in ResearcherID.

*
Titelbalk in display window
Met de rechtermuisklik op de titelbalk in het toon-venster zie je de hele lijst met mogelijke velden. De geselecteerde velden voor deze weergave zijn aangevinkt. In versie X7 kun je nu meteen in dit scherm met rechtermuisklik de weergave veranderen en velden verwisselen, verplaatsen, verwijderen en/of toevoegen. Heel fijn!
*
Vet bij nieuwe
Een van de ongevraagde - en wat mij betreft nutteloze - toevoegingen in EndnoteX6 is de markering read/unread. Daarbij is het idee dat een ongelezen record vet gedrukt wordt en een gelezen niet ver. Het principe van de RSS-berichten en de e-mail. Maar dat is in een Endnote-bestand niet handig (althans niet voor mij). Gelukkig kun je dat nu uitzetten, zodat je niet telkens weer alles maar handmatig weer op status 'gelezen' moet zetten.
*
Nog Nakijken
Met de Copy-feature is het nu ook mogelijk om gegevens van een veld naar een ander te verplaatsen.
Verder ben ik nog aan het studeren op de vernieuwing die wordt omschreven als: "Copy the record number to another field in a reference using the Copy feature from the Change\Move\Copy Fields command.? Bedoelen ze hier nu mee het kopieren naar een ander veld. - Inderdaad heel handig, maar wat doet het record number dan?
OK. vrijdag ik zie het nu, het veld Record Number kan nu ook gekozen worden om de inhoud daarvan ergens anders neer te zetten. [Het veld File Attachment nog steeds niet].
*
Kopjes in bibliografie
Ik denk dat in de aankondiging staat dat ook dit mogelijk is. Daar moet ik nog eens goed voor gaan zitten. Het zou wel handig zijn om iets als een 'subject bibliography" als bibliografie te kunnen opleveren. .... wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen: