15 sep 2014

E-boek lenen in de bibliotheek

In de Openbare Bibliotheek zijn sinds kort ook E-boeken te leen.
Daar is een hele discussie aan voorafgegaan, want vanwege de afwijkende auteursrechten-regeling voor digitale bestanden is het niet zomaar mogelijk om een E-boek, net als een p-boek uit te lenen.
Rondom E-boeken in het algemeen is een heel scala aan beveiligingsmaatregelen ingesteld en uitgeprobeerd.
Over het algemeen wordt nu een E-boek afgeschermd tegen illegaal doorverkoop door zogenoemde DRM-maatregelen. Dit Digital Right Management komt er meestal op neer dat je een gekocht E-boek niet zonder meer op een ander apparaat dan het eerste waarop het gedownload is, beschikbaar te maken. Soms zijn het 3 of 4 apparaten, waarop je een E-boek mag installeren.

Nb dit is een geheel ander E-boek dan de meeste wetenschappelijke E-boeken waartoe wij op het NIOO toegang toe hebben. Dat betreft meestal boeken, die gepresenteerd worden in hoofdstukken per PDF en die binnen NIOO vrijelijk gedownload mogen worden.

Voor de individuele E-boek-lezer, die boeken leest op E-reader of tablet is er meestal sprake van E-boeken in ePub-formaat, al dan niet beveiligd met DRM.
Er zijn verschillende boeken, die vrij van auteursrecht, ook vrij toegankelijk zijn: boeken uit de collectie van Project Gutenberg en een deel van de door Google Books gedigitaliseerde boeken.
Wil je geen boeken kopen en zou je ze wel willen lenen van de OB dan is dat nu dus mogelijk.

Het vereist wel enige voorbereiding.
Ten eerste gaan we er vanuit dat je al een bibliotheekpas hebt. Op basis daarvan kun je een account aanmaken bij bibliotheek.nl
Vervolgens kun je E-boeken lenen door ze op je pc aan te vinken en te slepen naar je digitale boekenplank. Vandaaruit kun je de geleende boeken op je scherm online lezen.
Op je tablet kun je de app van bibliotheek.nl downloaden en met je inlognaam je geleende boeken ook daarop online lezen.
Wil je off-line lezen dan kun je de geleende boeken ook downloaden naar je E-reader. Je moet dan wel zorgen voor een Adobe Digital Edition versie op zowel je PC, als op je E-reader. Een Adobe account is daarvoor noodzakelijk.
Na de uitleentermijn kun je de boeken niet meer benaderen en kun je ze van je boekenplank verwijderen.

Geen opmerkingen: