7 jul 2014

Wearables

Na de lunch werd de keynote verzorgd door Richard de Jeu van Bureau Metri – fact based advisory en sinds kort met een nieuwe website ITfacts4you.
De keynote was getiteld “Zijn wearables de voorbode van implants?".

Volgens Wikipedia zijn wearables:
"Wearable computers, also known as body-borne computers or wearables are miniature electronic devices that are worn by the bearer under, with or on top of clothing"

Dus computers die je op of aan je lichaam draagt. Niet alleen de smartphone die je in je broekzak meezeult, maar de fitnessband om je pols of de Google Glass als bril op je gezicht, en straks wellicht de ooglens die je bloedsuiker meet.

Geavanceerde netwerken, sensoring, nanotechnologie, 3d-printing, robotics en augmented reality zijn ontwikkelingen die meer en meer geintegreerd gaan worden en daardoor slimme oplossingen kunnen bieden. Met de ontwikkelingen van de chips, die steeds kleiner worden en nu ook buigbaar komen er nog veel meer mogelijkheden binnen handbereik.
Of zoals De Jeu in IP schrijft:"Veel van deze draagbare hardware, die we nu nog als gadgets beschouwen, komt bvoort uit de zogenaamde Quantified Self movement. Deze beweging volgt de trend dat de mens in toenemende mate technologie integreert in zijn leven met als doel informatie te verzamelen en hiervan te leren." (zie "Wearables hebben de toekomst / Richard de Jeu. In: Informatieprofessional (2015) Nr. 5 p. 10-11).


De Jeu geeft een boeiend beeld van de historische ontwikkelingen, de evolutie van de wearables en refererend aan een rapport van McKinsey concludeert hij dat de tijd van geleidelijke evolutie voorbij is en er nu een episode aanbreekt van ‘disruptieve’ontwikkelingen. Dus een sterke stijging van wege de nieuwe technologieen en de integratie van de systemen met elkaar.
Lees:
Manyika, J., & McKinsey Global Institute. (2013). Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy. Washington, D.C.: McKinsey Global Institute.

Interessant rapport met ook interessante plaatjes.


De Jeu referereert aan Peter Diamandis, die een positief beeld heeft over de technologie die in staat zal zijn om alle basis problemen op te lossen en iedereen van basisbehoeften te voorzien.
Er is een Tegenlicht documentaire waarin Peter Diamandis praat over de wereld, de Singularity University en de technologie.

Als de trend van disruption doorgaat zal straks alles in overvloed aanwezig zijn: de ontwikkelingen groeien exponentieel en dus ook alle middelen.
- Dat zal overigens nog wel even duren want dezelfde ochtend las ik in de Volkskrant dat de Google Glass nog niet echt bruikbaar (voor niet amerikanen) en al helemaal niet veilig is.


Maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk een aanwijsbare trend is om zaken met elkaar te verbinden. Het Internet of Things is zo'n ontwkkeling. De Jeu:"Hiermee (IoT) wordt bedoeld dat objecten individueel gekoppeld worden aan het internet en daardoor bereikbaar en identificeerbaar zijn. .. Wolfram Alpha, een antwoordmachine op het web, is begonnen hiervoor een platform te bouwen waar alle middels wearables vastgelegde data (algemene en persoonlijke meetwaarden)kan worden gekoppeld"
(Zie ook het online tijdschrift Wearable devices voor een overzicht van de gadgets).

Kortom, dit was een inspirerende keynote van @richarddejeu over wearables, geïntegreerde gadgets en de "disruptive" ontwikkelingen in digitaal leven.

En ook onze eigen Kamer van Koophandel geeft handreikingen hoe je het Internet of Things zou kunnen inzetten in je bedrijf.











Geen opmerkingen: