1 nov 2007

CWIS-NL van Soest

De Volkskrant journalist Thijs van Soest presenteerde de dubbele cultuur bij de krant: enerzijds het gedrukte medium, anderzijds de krant via Internet. Er is een haat-liefdeverhouding tussen die twee. Enerzijds willen de schrijvende journalisten het liefste de primeurs voor zichzelf houden, anderzijds willen ze het nieuws zo snel mogelijk openbaar maken. En juist die snelheid vind je in de Internet krant. Met de reorganisatie van de Volkskrant redactie is gekozen voor een centrale opstelling van de Internet redactie: de newsroom. De newsroom is centraal gelegen in de redactie ruimte, waardoor alle redacteuren snel en efficiƫnt hun informatie kunnen doorspelen naar de Internet ploeg.
Er zijn twee Volkskranten op Internet: de gedigitaliseerde gedrukte krant en het doorlopende nieuws van de Internet krant. 's Nachts wordt er een dump gemaakt van de gehele papieren krant. Alles wordt eerst als kaal bestand op Internet geplaatst en in de ochtend worden de teksten geredigeerd, links erbij gezocht en plaatjes en eventueel aanvullende teksten gemaakt.
De webkrant kan worden aangevuld met video's en plaatjes, je kunt er een peiling opzetten en om een reactie vragen.
Belangrijke tips van Thijs: "ga in de begrijpelijke modus", gebruik vragende zinnen, schrijft kort en bondig, plaats veel tussenkopjes, en vermijdt grijs.
Ook uit het verhaal van van Soest is duidelijk dat we nog steeds in een overgangssituatie verkeren. Het sterkst blijkt dat uit het feit dat ze bij de Volkskrant het nodig vinden om de gehele papieren krant in digitale vorm weer te geven. Dat lijkt me eigenlijk overbodig. Een papieren krant kan heel goed bestaan naast een Internet krant, maar benadruk daarbij wel de eigenheid van het medium.

Geen opmerkingen: