19 nov 2007

NVB-congres: one giant step

Donderdag, 15 november 2007, was ik in De Reehorst in Ede bij het NVB congres .
Niet live geblogd, maar wel getwittered.
“ Twitter : is dat geen informatie-overload?” vraagt mijn buurvrouw bij de opening. Waarschijnlijk wel, maar daar heeft niemand het meer over. Ik denk zelf dat informatie-overload een beetje ‘uit’ is.
Toch niet blijkt uit een snel google-tochtje: in juli nog heeft David Shenk, die 10 jaar geleden een boek daarover schreef [“Data smog”] in Slate een artikel gepubliceerd: “The E DecadeWas I right about the dangers of the Internet in 1997?”
In 1997 schreef hij nog: “"Just as fat has replaced starvation as this nation's number one dietary concern, information overload has replaced information scarcity as an important new emotional, social, and political problem" (p. 29).” (citaat uit Technology and Communication in the Environmental Movement door Kim Leeder. Kim vervolgt: “ The availability of information has more than surpassed the ability of human beings to process it, and those who attempt to keep up suffer from anxiety, stress, and mental health problems such as attention-deficit disorder. “ ]
Het zijn juist de communicatiemiddelen als e-mail, sms etc die voor “ information overload”, de “infomania” ofwel de” informatiestress” zorgen. Lees ook het artikel van Marie-Jose van Klaver in NRC van september n.a.v. het bericht van Shenk onder de titel “Orgie van mails zorgt voor stress “ van 12 september jl.
Niet verdwenen dus, maar een andere benaming gekregen.
Ik heb uiteindelijk 29 twittertjes verstuurd. Helaas was er niet een groot scherm waarop al die twittertjes, van verschillende mensen onder elkaar, gepresenteerd konden worden. Was wel leuk geweest om die directe verslagen te zien. Uiteindelijk is besloten om de NVB-twitter aan te houden als Bibliotwitter.
Het congres was erg leuk. Ik had gehoopt om veel mensen te zien en te spreken en dat is ook gebeurd. Voor mij was het in de eerste plaats een sociaal gebeuren. Daarnaast wilde ik wat rondkijken of er nieuwe dingen waren (de e-booklezers, maar ook CSA Illustrata) en of ik nog wat op kon vangen van de ideeën (NVB als belangenbehartiger en imagoverbetering) en nieuwtjes (OCLCPICA heet geen PICA meer, maar alleen OCLC) die tijdens dit congres worden geuit.
De opening vond ik verfrissend. De onderdelen in het huishoudelijke gedeelte werden aan elkaar gepraat door twee cabaretiers, die bibliotheek typetjes uitbeelden. Compleet met bibliotheeklied en met een zwerver op zoek naar een – beter - second life!
Wouter Gerritsma, collega blogger van de WUR is informatieprofessional van het jaar geworden, ook ik heb op hem gestemd. Esther Hoorn heeft met haar essay over Creative Commons, de Victorine van Schaikprjs gewonnen. Voorts is er nu een “Statuut voor professionals in openbare bibliotheken” en gaat (de Fobid?)een portal oprichten voor opleiding en nascholing inclusief een wiki met functieprofielen. Aan professionalisering wordt dus gewerkt!
Cor Molenaar, die de keynote – we hebben nu “Euroglot” en die geeft aan als vertaling voor keynote: leidende gedachte, of nog mooier leidmotief - uitsprak is een goede en vlotte spreker. Hij had het over de nieuwe generatie, die van de digital natives, om met een andere inleider te spreken. Ben nog wat aan het lezen over jongeren vs. ouderen en internetgebruik en daar kom ik nog op terug. Maar ik geloof niet dat het zo zwart-wit is als Molenaar ons wil doen geloven.
Ik heb nog op de NVB site gekeken, maar ik zie daar geen verslag van het congres. Dan zijn we dus aangewezen op de bloggers. DeeBoeks is een actieve, die heeft ook online geblogd en linkt ook door naar de anderen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Thanx!

WoW!ter zei

Ook toegevoegd aan de verzameling op Del.icio.us. Dank voor je verslag.