12 mei 2008

Pinkster aankoop

Bij Computerpirates in Weesp vrijdag een nieuwe PC gekocht: een minilaptop, de Asus EEE PC 4G Surf. Een kleine PC met een schermpje van 7 inch, Linux operating system en een appelgroen bovenblad.Ik was al langere tijd ontevreden met mijn PDA, met name omdat je er net niet dat extra's mee kunt wat ik met een kleine laptop wel hoop te kunnen: nl. snelle notities maken, iets opzoeken op Internet en dat alles in een hanteerbare vorm.
Het is een erg leuk hebbeding.
Alleen Linux is wennen.
De EEE in de naam staat voor Easy to work, Easy to Learn en Easy to Play, of ook wel voor Easy to work, learn and play, Excellent internet experience, Excellent on-the-go.
Er is al van alles op geïnstalleerd onder de tabbladen: INTERNET, WORK, LEARN, PLAY, SETTINGS.
Internetverbinding met WiFi en met mijn netwerkkabel is geen probleem. Nu nog Internet onderweg. Een medeklant vrijdag zei dat hij UMTS ging installeren. Misschien moet ik dat ook doen, of zo'n laptopstick. Even afkijken nog.
Onder WORK zijn ook diverse PDA faciliteiten, zoals agenda, to-do-lijst etc. geïnstalleerd met de naam KOrganizer. Hmm zo handig, of zou ik online agenda gaan houden? Er zitten Open Office tekstverwerker, spreadsheet en presentatiesoftware op. Een muziek- , video- en radio speler en een fotoviewer. Ook nog wat spelletjes van solitaire tot sudoku.
Eerst via de File manager al die irritante My-mappen weggegooid. Niet handig natuurlijk, want sommige opstartschermen zijn darmee verbonden. Dus je kunt beter eerst een programma opstarten, de settings veranderen naar 'normale' mappen en dan die My documents etc. wegdoen. Foto's erop en muziek - Barbra Streisand doet het uitstekend op de mini, en de zoon van mijn buurman vond het zelfs een cool geluid.
Het scherm is wat klein, maar er zit een handige scrolhulp op het touchpad. Printer installeren was geen probleem en mijn usb-sticks passen er ook perfect in.
Ik heb nog niet ontdekt hoe ik die standaard links naar programma's enzo kan verwijderen c.q. aanpassen. Zo is er een icoontje met iGOOGLE. Maar dat gaat buitengewoon traag. Als ik gewoon WEB opstart (Firefox) en dan mijn iGoogle als startpagina ben ik drie keer sneller.
En ik vind het aanklikken wat stroef gaan, heb de touchpad al een paar keer aangepast, maar lukt niet zo. Het installeren van andere programma's kan niet, nou ja, ik weet niet hoe. Volgens het handboek kun je wel ook Windows erop installeren en dan kun je 'gewoon' een exe-bestand uitvoeren.
Hij past wel mooi in mijn handtas en ik wil hem dus voortaan overal meenemen.
Een blije Pinksteren dus en fijn gespeeld met mijn nieuwe aanwinst!

Geen opmerkingen: