22 mei 2008

Tijdschriften met ISSN

In het kader van de Metis implementatie, ben ik nu een lijst aan het samenstellen van de tijdschriften waarin medewerkers hebben gepubliceerd inclusief de afkorting, het ISSN, de uitgever en de rechten.
Het valt nog niet mee om alles bij elkaar te schrapen. De basislijst is tamelijk makkelijk gemaakt, maar dan komt de redactie en de probleemgevallen.
Wat waar vind je die informatie?

Wel, op de volgende plekken:
- Genamics Journal Seek (geeft titel tijdschrift, afkorting, ISSN en link naar de website van de uitgever (indien aanwezig)
- ISSN International Center ( voor register het ISSN Portal, moet je een abonnement hebben, maar ze hebben wel een ander interessant product namelijk de LTWA, List of Title Word Abbreviations, die voor elk woord een afkorting geeft . Bijv. journal = j.
- Worldcat (geeft niet altijd een afkorting, maar meestal wel een ISSN)
- Web of Science via de Publication Name Index ( voorheen hadden ze ook een afkortingenlijst en die wordt ook nog wel in de helpindex genoemd, maar is niet meer online – error 404 page not found)

Voor de copyright policies kun je terecht op de websites van de uitgevers zelf, maar een mooi overzicht is te vinden op de site van SHERPA/ROMEO.
Ze laten zien wat er mag met pre-prints, post-prints en onder welke voorwaarden. Over het algemeen zijn er wel wat beperkingen. Maar ik vond het wel opmerkelijk dat je vaak na een embargo-periode en met voldoende vermelding van de uitgever van veel tijdschriften toch wel de pdf’s mag aanbieden.
Helaas is eenheid nog ver te zoeken, iedereen heeft zijn eigen regeltjes.

Geen opmerkingen: