19 mei 2008

Stoichiometrie

Een van de populaire boeken van de laatste tijd is:
Ecological stoichiometry : the biology of elements from molecules to the biosphere / Robert W. Sterner and James J. Elser. - Princeton, NJ [etc.] : Princeton University Press, cop. 2002. - XXI, 439 p. : ill. ; 24 cm. Met lit. opg. en index. ISBN 0-691-07490-9

Een van onze onderzoekers vertelde me dat het inderdaad helemaal ‘in ‘ is maar wel erg ingewikkeld.
Dus laat ik eens kijken wat het betekent. In de Nederlandse Wikipedia is een beknopte uitleg: “Stoichiometrie of stoechiometrie (uit het Grieks: stoicheion betekent element en metron betekent maat) is de verhouding waarin chemische verbindingen met elkaar reageren en de verhouding tussen de uitgangsstoffen en reactanten van een chemische reactie. …Antoine Lavoisier (1789) was de ontdekker van de stoichiometrie en de behoudswet (Met een behoudswet wordt uitgedrukt dat een aantal eigenschappen van een systeem constant zijn als er geen externe factoren een rol spelen) van massa die ermee verband houdt. Hij was de eerste chemicus die de stoichiometrie van reacties onderzocht.”
De Engelse Wikipedia is veel uitgebreider, maar dan wordt het al wel erg ingewikkeld, met veel formules en chemie.


In de Amazon bookdescription wordt over dit boek gezegd: “Synthesizing a wide range of knowledge, Robert Sterner and Jim Elser show how an understanding of the biochemical deployment of elements in organisms from microbes to metazoa provides the key to making sense of both aquatic and terrestrial ecosystems.”
Dus in ‘gewoon’ Nederlands: doordat er altijd een evenwicht is in elementen, kan de verhoging van bijvoorbeeld CO-2 in de atmosfeer leiden tot een verhoging van de groei van giftige blauwalgen. Nee, eenvoudig is het zeker niet.

Geen opmerkingen: