4 mei 2009

Weekje wandelen in Duitsland

Net als 2 jaar geleden weer op pad in een Duits Middelgebergte. De Rennsteig is afgelopen en het Thuringer Wald daarmee gedag gezegd.
Dichterbij in Sauerland kun je ook mooi wandelen werd me verteld in het Rothaargebirge, even ten oosten van Keulen.We namen voor een week onze intrek in Winterberg (soort Zandvoort, maar dan in het 'bergs') en ik ging van start in Brilon, lopend over de Rothaarsteig: der Weg der Sinne.
Een mooie lente, zachtgroene beukenblaadjes, bosanemoontjes en bosbiezen, heuvelend landschap met mooie vergezichten. Sprankelende beekjes met goudveil, en volop oranjetipjes op de pinksterbloemen.
Maar wel ook erg druk. En overal waar je ook wandelde mensen of menselijk handelen of het geluid van auto's.
Tijdens de stormen van eind vorige eeuw zijn veel bomen in Sauerland om gegaan. Kwam ook doordat er eigenlijk in de 17e en 18e eeur en later al veel gekapt was en weer begroeid werd met sparren, die altijd al lichter wortelen. Het originele loofwoud was er al lang niet meer. Zo te zien wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt weer wat aan natuurontwikkeling te doen en terug te gaan naar gemengde bossen van loof- en naaldhout. Ook wordt geprobeerd de heidevelden weer te herstellen onder meer door te plaggen.
En dan het circus rondom Winterberg, skipistes, skilifte, Erlebnisparke en weet ik al niet. En op een mooie, vrije dag loop je daar dan samen met een voortdurende stroom aan mensen, meest in kleine, soms in grotere groepen.
Wel even wennen na de stilte in Thuringen...


1 opmerking:

Truus en Jan Smit zei

Hoi,wat een leuk stukje heb je geschreven.Ook wij gaan vaak wandelen in Duitsland.Ons favorietje stekje is het eifelgebergte.