30 apr 2010

Emtacl10 Linked Data Libris

emtacl10:emerging technologies in academic libraries
In de linked-data-wolk staat LIBRIS, de Zweedse Centrale Catalogus als deelnemer bovenin het plaatje, liet Anders Söderbäck ons zien in zijn presentatie “Why cultural institutions should care about linked data: a case for openness”. 2 jaar geleden zijn ze uitgenodigd om deel te nemen aan Dbpedia. En nu linken ze vanuit de catalogus naar externe bronnen en geven suggesties.
Anders' definitie van Linked data =

“best pratices for the semantic web, method to expose, share and link data with uri’s.”

Hij begint met de geschiedenis van het idee van Tim Berners-Lee tot linked-data-goeroe Kingsley Idehen data 3.0 Manifesto for platform agnostic structured data
Boek: Pull: Power of the semantic web van David Siegel beschrijft o.m. de “sematic web acid test”, waarmee je kunt testen of iets echt voor het semantisch web is met als kernvragen: is het semantisch, is het op het web
Wat je als bibliotheek doet moet passen in de context: je moet dus niet doen wat de bibliotheek wil (bijv. z39.50), maar wat de mensen in wereld daarbuiten willen. Je moet onderdeel worden van het grotere netwerk. En blij zijn bijv. als mensen je catalogus willen hacken. En je moet aan de grotere vraag naar api’s voldoen
De toekomst, aldus Anders is een voortdurend werk-in-uitvoering, je moet zelf aan je positie en aan de systemen blijven werken. Als je het zelf niet doet dan zul je het moeten doen met de systemen die je krijgt, en niet met de systemen die je wilt
Als je zelf je informatie (catalogus) gereed maakt voor Linked data, dan moet je andere ook toestaan met jou te linken, dan pas werk je in een netwerk.
Enkele andere organisaties die met Linked data werken zijn bijv. CrossRef Tech: DOI’s kunnen worden gepresenteerd als Linked data ; VIAF virtual International authority File. En het internationale en interorganisationele initiatief om tot een unieke auteursidentifier te komen ORCID Die combinatie van DOI’s, autorisatie en identifier opent veel mogelijkheden voor literatuurbeheersing met linked data.
Hij vervolgt zijn praatje met een pleidooi voor openheid, en vergelijkt een gesloten wereld met een open wereld. Openheid is niet per definitie beter. Maar er is wel een verschuiving in ‘mindset’ nodig van het idee “we hebben informatie en die kunnen we toegankelijk maken” naar “ informatie die er is is in principe voor iedereen, maar wellicht moet toegang tot sommige informatie beperkt worden”.
Vanuit de Open Knowledge Foundation en de definitie die zij geven van “openheid” stipt hij de typische problemen aan zoals die worden beschreven in historisch overzicht van de World Internet Host, de European Interoperability Framework, conflicterende licenties (of bijv. om de haverklap op ene kaart vragen om acceptatie van de licentievoorwaarden zoals bij open street maps) en open data commons.


Problemen liggen vooral bij het niet aangepast zijn:
- bibliotheeksystemen zijn niet aangepast aan linked data,
- juridsch framework is ook niet aangepast aan linked data,
- bibliografisch gedachtengoed is niet aangepast aan linked data.
Discussie:
- open netwerken reiken verder dan ommuurde tuinen
- sterke netwerken hebben meer dan een knooppunt nodig
- verdubbeling is niet noodzakelijkerwijs een probleem
- goed genoeg is beter dan perfectie

Goede presentatie, ondanks zijn stijve uitstraling bleek Anders Söderbäck erg humorisitisch en zijn verhaal is m.i. een glashelder betoog voor het koppelen van gegevens in een open netwerk.


Geen opmerkingen: