26 apr 2010

Emtacl10 Eerste track Research Support


emtacl10:emerging technologies in academic libraries
Na de pauze loopt het programma loopt in twee tracks uiteen: Research Support en Social Media. Ik kies voor Research Support.
Research disclosures in social media / Petter Bae Brandtzæg (SINTEF, Noorse org voor onderzoek)
Centrale vraag is: hoe maak je wetenschap aantrekkelijk voor een groot publiek die daar duidelijk ook belangstelling voor heeft ? Het gaat over de ‘democratisering; van de wetenschap.
Waarom zou je dat willen doen?
Vanwege de toenemende competitie bij fondsverwerving, van wege het maatschappelijk belang van wetenschappelijke ondekkingen en vanwege het feit dat wetenschappelijk onderzoek met publiek geld betaald wordt; dan heeft publiek ook recht te weten wat ermee gebeurt.
Maar ondanks dat de meerderheid van de mensen graag meer over wetenschappelijk onderzoek wil weten, blijven de onderzoekers in hun ivoren toren.
Brandtzaeg geeft positief voorbeeld van onderzoeker Joran Hurum, die zijn vonds over een ‘missing link’fossiel naast wetenschappelijk te publiceren ook breed liet uitmeten op een website en op radio en tv. Maar omdat dat niet voor iedereen is weggelegd is er wel een alternatief: sociale media.
“Social media is als teen sex”, ieder wil t maar niemand weet hoe
Waarom zou je als onderzoeker iet met sociale media willen doen:
- 70% van de internergebruikers gebruikt soc media
- Sociale media worden serieus
- Je hebt controle over je eigen boodschap
- Het delen is makkelijker vw digitale vorm en omdat het goedkoper is
- Het creeert open access movement
De voordelen van het gebruik van sociale media: zichtbaarheid, delen, nieuwe contacten, discussie, feedback
“Research disclosure is about sharing results: communicating, listening, sharing, accesibility”
Zijn presentatie is te vinden op Slideshare.
Ik vond het wel een aardige presentatie. Als voorbeeld noemde hij de twitterende wetenschappers op SciencePond.

Als bibliotheek kun je dan onderzoekers ondersteunen. Vraag is wel hoe?
Een collega raadde aan om eens te kijken nAar YouTube filmpjes van de Mayokliniek.

In het andere lokaal was een presentatie over Biptip, de reacties waren wel positief daarover. Nakijken dus!

Daarna volgde de presentatie : Taking the plunge: repositories and Research Pooling in Scotland // James Toon (University of Edinburgh)
Deze Schot zette het toch op een praten, wonderbaarlijk zo snel. Later hoorde ik van een andere Engelsman dat Schotten altijd al zo snel spreken. Helaas werd zijn woordenwaterval niet ondersteund door wat rustige dia’s. Hij had een presentatie gemaakt in Prezi, op zich wel aardig, maar met veel te veel tekst en veel te veel geflup. Vermoeiend dus.
In links gesproken ging het over de samenwerkende Schotse bibliotheken, onder meer samenwerkend in IRIS en in een data-library Edina.

EDINA is the JISC national academic data centre based at the University of Edinburgh*. Together with the University Data Library, it is a division of Information Services.

En dan komen we op een bekende pagina van de Data Library van de Univ Edingburgh, met o.m. een bruikbare guidelines pagina en de mogelijkheid tot uploaden van datasets en zoeken in datasets.

Zijn eigenlijke thema was het Eris project
The ERIS Project (Enhancing repository infrastructure in Scotland) has unfortunately generate a mixed definition of repositories

En in Europese projecen over CRIS en het standaardformaat CERIF steekt hij ook zijn interesse.
Using CRIS (Current Research Information Systems), which bring together the information that underpins this research, we can avoid the risk of losing out on significant improvements in wealth and quality of life.

CERIF (Common European Research Information Format) is the glue that holds the information systems together, allowing for interoperability.

Zijn conclusie was “Research pooling is a good thing”. Tijdens de receptie vanavond heb ik nog geprobeerd met hem te praten. Ik begreep dat het om samenwerkingsverbanden ging, waarbij een aantal universiteiten dwarsverbanden aangaan op een onderzoeksonderwerp. Maar helaas bleek hij ook in een persoonlijk gesprek te snel van tongriem. Blijft niets anders over dan zijn presentatie te lezen als die bekend is. [volgt nog]

Vervolgens is het woord aan Jennifer Kniesch (Dickinson College)
WorldCatImage: a new authoritative image location database aggregator
Ze leest het voor van een briefje. Idee voor aggregator in het zoeken naar afbeelding. Uiteindelijk blijkt het wel een leuk idee, waarvoor ze een demonstrator heeft gebouwd op basis van Camio.

Dat was wel weer genoeg voor vandaag. Ben nog even in de wandelgangen gaan zitten. Erg comfortabel is dit hotel. Elektriciteit en draadloos internet is geregeld, alsmede voldoende koffie en zelfs nog broodjes in de pauze van vier uur.
Naar orgelconcert in de mooie Nidaroskathedraal. Een kerk met twee orgels: een barokorgel, wat erg mooi klonk en een zwaarder moderner orgel, wat niet zo mooi klonk. Maar toen de laatste klanken uitstierven verhelderde de ondergaande zon het glas-in-lood-raam op een fascinerende manier. Erg mooi. Na het concert naar het universiteitsgebouw gelopen. De Universitiet bestaat dit jaar precies 100 jaar en we kregen een receptie met champagne en hapjes in de raadzaal.

Geen opmerkingen: