19 sep 2015

Social Media bijeenkomst Cilip MmIT 3


Veel van de presentaties op deze bijeenkomst komen voort uit onderzoeken die mensen gedaan hebben voor hun master- of zelfs PHD-opleiding tot bibliothecaris.
Ook in de gesprekken kreeg ik de indruk dat de aanwezigen een behoorlijk opleidingsniveau hadden.
Dat komt toch omdat de opleiding in Engeland strenger is en dat Cilip er een accreditatie-systeem voor opleidingen en een certificatie-systeem voor professionals op na houdt. Chapeau!
 Er was tijdens  bijeenkomt zelfs een PHD-forum georganiseerd waar studenten in het kort konden vertellen waar hun onderzoek over gaat en wat de eventuele eerste resultaten zijn. 
Er wordt onderzoek gedaan naar onder meer  "recommender  systems", naar het verrijken van metadata, naar informatie-zoekgedrag van studenten, met behulp van interviews, kwalitatieve onderzoek in twitterbestanden. Interessant ook is de vraag of bibliotheekgebruikers reactie vanuit de bibliotheek wensen op een social-media-issue. En een schets van de methodologie-problemen bij het meten van impact.

Tijdens de bijeenkomst werden verschillende interessante bronnen genoemd, zoals:

Dag 2 van de MmIT2015 bijeenkomst begon met een 'app swap' door Andy Tattersall.
Hij liet op zijn iPad verschillende apps en randapparaatjes zien (adobe voice, trello, browzine, easy harvard referencing and a lot more).

Stephanie Farley and Gavin Willshaw van de Universiteit van Edinburg vertelden hoe ze uiteindelijk tot een afstemming konden komen met alle social media accounts van alleen de universiteitsbibliotheek. Er is nu een soort rolverdeling en er zijn regelmatig overlegrondes. Ook trouwens met het grotere geheel van de universiteit. Er zijn daar echt heel veel social media accounts.  Trouwens ook de bibliotheek alleen al heeft er een kleine 40! (Sommige zijn t.v.b. specialistische projecten/collecties).
Dat er veel gebeurd op dit gebied is wel duidelijk.
Lauren Smith, spreekt in een keynote over 'critical librarianship' over de rol van social media in het aankaarten van professionele issues. 
Dan kom je uit bij de beweging: Voices of Libraries, een website met informatie over openbare bibliotheken in tijden van crisis, omdat er nog zoveel onzin over bibliotheken wordt geschreven. Voices gebruikt Social Media voor het verspreiden van het manifest, om een correct beeld van bibliotheken te schetsen, om een aanknopingspunt te vormen voor de pers en anderen en om campagne te voeren voor het behoud van bibliotheek. Zoals de bekende Library AtoZ - campagne.






Een andere manier om als informatieprofessional betrokken te zijn bij de huidige marktpositie en daarover de discussiëren met elkaar is via de 'Radical Librarianship Collective'. Het collectief biedt gelegenheid om online en offline met elkaar te discussiëren en elkaar te informeren. Mooie acties!.

Als uitsmijter presenteerde Michelle Walker haar briefing aan researchers "how to maximise your research profile"over personal branding en altmetrics. (Profile want ze mag van de REF-mensen het woord impact niet gebruiken.). Zeer nuttige informatie daar uit Newcastle. 


Leo Appleton sluit de bijeenkomst. Er is beloofd dat de presentaties online komen. Dat zal dan waarschijnlijk via de MmIT Blog worden bekend gemaakt. 
Een leuke, interessante en nuttige bijeenkomst.

Als afscheid loop ik nog een rondje door de botanische tuin van Sheffield voor ik de trein instap bewonder ik nog eens het prachtige kunstwerk "Cutting Edge" op Sheaf Square: een waterval van staal, glas en kleuren.





Presentaties van de MMIT Conference zijn te vinden via de MMIT Blog.



Geen opmerkingen: