10 sep 2016

TPDL 2016 - Gastheer TIB, Hannover





Hannover is een aardige stad. Het station, waar ik aankwam is overweldigend: groot, druk, heel veel winkels op twee lagen. Verder is de stad erg groen, met stadsparken, een stadsbos en zelfs een compleet meer in de stad (op de foto overigens de vijver bij het conferentiecentrum) . Mijn hotelkamer is op de 11e verdieping en dat geeft een aardig overzicht over de stad. 





Hannover is de stad van Leibniz: Gottfied Wilhelm Leibniz, filosoof en allround geleerde, die 400 jaar geleden stierf. – Bekend van de uitvinding van de eerste rekenmachine en de differentiaalberekeningen. Zijn beeltenis en naam zijn alom tegenwoordig. Interessant ook zijn beeltenis en uitspraak (zeker met het oog op de huidige politiek immigrantengerelateerde verkiezingen) : Éinheid in der Vielheit: unitas in multitudine”


Ook het openbaar vervoer is goed geregeld met bussen en trams. Het enige probleem dat ik had is met station Kröpcke, dat is zo groot met drie verdiepingen en een kruising van alle metrolijnen dat ik telkens verkeerd liep.

De conferentie begon al goed met een rondleiding in de TIB de Duitse nationale bibliotheek voor wetenschap en techniek, althans ze zijn de nationale bibliotheek op een aantal vakgebieden zoals architectuur, wiskunde en engineering. en nationaal wil dan zeggen Duits, federaal nationaal en niet alleen van de landsregering Niedersachsen - dat is de bibliotheek rond G.W.Leibnitz wel, die is meer regionaal.
De TIB is dus een nationale bibliotheek en streeft naar een volledige dekking van hun vakgebied, daarnaast doen ze ook dienst als een 'gewone'universiteitsbibliotheek voor de Leibniz-universiteit Hannover .  

TIB is ook de gastheer van deze conferentie. Naast een omvangrijke en technische nationale collectie hebben ze ook een groot AV-portal, waarin ze o.m. ook video’s hosten van Copernicus tijdschriften o.m. van het tijdschrift Soil.

TIB heeft een afdeling Research and Development. Een indrukwekkende bibliotheek.



Dit begon al goed met een portie Duits-politieke verwarring, maar werd later nog eens bevstigd in een panel waarbij gesproken werd over het beleid van de DFG (Deutsche Forschungs Gemeinschaft) om de subsidies voor de zwaartepuntbibliotheken te vervangen door een flexibele subsidie naar Fach Informations Diensten, innovatieve diensten op een bepaald vakgebied. De discussie ging om het financieren van langetermijn content vs innovatieve tools, over onderwerpsgericht bibliotheekbeleid vs vragen van onderzoekers en om samenwerking tussen die twee.
TIB zit daar ook tussen, wordt deels gefinancierd door centrale overheid en deels door de diverse deelstaten.  Is collectie-financiering wel een taak van een onderzoeksfinancier? Moet die niet veel eer het belang van de huidige onderzoeker dienen door moderne onderzoeksmethoden, in samenwerking met bibliotheken te realiseren. Probleem in Duitsland is dat er dan geen overkoepelend instituut is dat collecties, cultureel erfgoed beheerd, kan financieren.

Panel 2 ging over de vraag wat het maatschappelijk belang van bibliotheken is.
Overal worden op grote schaal bibliotheken gesloten, juist weer omdat die fianciering niet helder is. Het publiek en de politici hebben vaak een romantisch idee van bibliotheken, maar nauwelijks de harde centen over voor de instandhouding van cultureel erfenis en kennis, maar ook de selectie digitale objecten, de wegwijsfunctie in de vergaarde kennis en de open ruimte en mogelijkheden die kennis tot je te nemen. Dat mag, aldus een van de deelnemers, je niet overlaten aan de commercie.



.


Geen opmerkingen: