30 jul 2007

Openbare bibliotheek

De openbare bibliotheek is ook aan vernieuwing toe. Vorige week ben ik in de nieuwe OB in Amsterdam geweest op het Oosterdokseiland.

Ik was er een beetje huiverig voor omdat de berichten aangaven dat de directeur van OBA zich meer wilde profileren als ‘belevenisbibliotheek’ dan als boekenbibliotheek. Maar gelukkig was daar niets van te merken. Er zijn veel boeken, erg veel boeken. Een zo ruime keuze dat je er helemaal blij van wordt. En fijne zitjes in allerlei soorten en maten. In fauteuiltjes, in leesstoeltjes in ouderwetse leestafels. Het ziet er allemaal erg uitnodigend uit. Mooi ruim opgezet.
In de laatste IP las ik in een interview met de directeur Hans van Velzen dat hij wil dat het een ‘verblijfsbibliotheek’ wordt meer dan een ‘uitleenbibliotheek’ Kijk dat is heel wat anders en al veel meer wat ik denk dat goed is.
In het document over ‘De bibliotheek anders bekeken 2’lees ik ook veel behartigenswaardige zaken over de positie van de bibliotheek. Meteen al aan het begin geven ze de grondpatronen van verandering aan: van schaarste naar overvloed, van consumptie naar co-creatie, van producten naar processen en van voorschrijven naar toerusten.
Het klinkt zeer doordacht, enthousiast en voortvarend en ik de nieuwe OBA voel ik al wat van dat nieuwe elan.

Geen opmerkingen: