14 mei 2008

Zoek een boek in Science Direct

Zoeken in Science Direct blijkt een hele kunst apart.
Aan het eind van 2007 hebben we een aantal e-books aangeschaft. Een deel konden we meteen benaderen, maar een aantal andere titels konden we niet vinden in Science Direct.
Bijvoorbeeld de – zeer gewilde titel – 'Numerical Ecology'.
In het startscherm van Science Direct heb je de mogelijkheid om op Title, Abstract, keywords te zoeken, en dan bedoelen ze op artikel niveau.
De regel daaronder geeft de mogelijkheid te zoeken op Journal/book title. Daar kan je dus zoeken op boektitel.
Ik zoek dus het zoek dus (voorbeeld, we hebben nog een twintigtal van zulke) het boek (Picarta titel):

Numerical ecology / Pierre Legendre and Louis Legendre ; [transl. from the
French]. - 2nd English ed. - Amsterdam [etc.] : Elsevier, 1998. - XV, 853 p. : ill. ; 25 cm. - (Developments in environmental modelling, ISSN 0167-8892 ;20)


Numerical Ecology in Titel, abstracts, keywords geeft een heleboel tijdschriftartikelen maar geen boek. Numerical Ecology in de Journal/book title geeft niets.
Legendre in Auteur geeft een paar andere artikelen, niet het boek.

Advanced search levert geen betere resultaten, opmerkelijk is dat als je onder de tab BOOKS zoekt, hij dan als resultaat met ‘925 articles’ aankomt.

In de licentie-overeenkomst wordt alleen maar over de titel ‘Numerical Ecology’ gesproken. Wij konden het dus niet vinden.

Gelukkig biedt de Science Direct Helpdesk – weliswaar enigszins verlaat, maar toch, uitkomst:
Als je ‘Numerical Ecology” zoekt, moet je zoeken naar “Developments in environmental modelling” in het zoekvenster voor Journal/Book title. Vervolgens klik je op de titel “Developments in environmental modelling” en dan zie je in de linker zijbalk onze titel “ Numerical Ecology” staan.
Goed verstopt niet?

Maar ja, het is dan ook een gewild boek, dat moet je schaars houden.
Aanvulling: Je kunt er overigens ook rechtstreeks naar linken, maar die URL wordt dan eindeloos lang. Voorbeeld: http://www.sciencedirect.com/science?_ob=PublicationURL&_tockey=%23TOC%2341863%231998%23999799999%23655311%23FLP%23&_cdi=41863&_pubType=BS&_auth=y&_acct=C000026118&_version=1&_urlVersion=0&_userid=521929&md5=c70859bad2a7422c1cccadc5334ab687 Ik heb de link eronder gezet, maar werkt niet, wellicht met een tinyurl wel.
2 opmerkingen:

Dymphie zei

Ha Marianne,

De TinyUrl link doet het wel.

Maar wat een raar gedoe van Elsevier: als je e-books wilt promoten (en dat willen ze) dan moet je ze dus wel goed vindbaar maken lijkt mij!

Het lijkt wel of ze de software zo hebben ingedeeld dat dit hetzelfde behandeld wordt in de indexen als een nummer van een tijdschrift: niemand zoekt immers zomaar op een 'nummer 3' bijvoorbeeld.

Maar voor een deel van een serie moeten ze toch een betere oplossing verzinnen: het hoort gewoon op de eigen titel vindbaar te zijn.

Ze kunnen het wel: als je op 'Numerical ecology' zoekt in Google, vindt je als derde hit de boektitel die je dan kunt kopen ... dan kunnen ze het blijkbaar wel.

Niet acceptabel dit!

Marianne van der Heijden zei

En zie je dat op die Elseviersite, de verkoopsite dus, geen link is naar Science Direct. Dat is toch wel heel vreem.