Aan de slag gegaan met de ResearcherID. Aan het eind van het jaar moet ik voor de zogenoemde ‘midterm evaluatie’ weer citatierapporten maken van onze onderzoekers. Met alle moeite die ik de eerste keer had in het achterhoofd wil ik nu toch alvast beginnen om per persoon een min of meer vast overzicht gereed te hebben. En dat kan met het ResearcherID. Ik schreef er al over met de nieuwe versie van Web of Science. Inmiddels ben ik op een punt aangekomen dat ik toch van mening ben dat het voor de onderzoekers handig kan zijn om zo hun publicaties (en citatiescore) te presenteren. En ook voor mijn citatierapporten.
Dus eerst ga ik samen met een onderzoeker aan de slag. Vanuit je persoonlijke registratie in Web of Science kun je naar de ResearcherID site en daar een formulier invullen om je te registreren.
Als je rechtstreeks vanuit de ResearcherID website je wilt registreren moet je eerst een invitatie aanvragen. Kennelijk wordt je registratie in Web of Science dan als invitatie gezien.
Vervolgens maak je je profiel op voor het ResearcherID. Dat levert meteen al een probleempje bij de naamsvermelding van het instituut. Er zijn nu zo’n 12 mensen van het NIOO geregistreerd zijn, maar als je zoek op ‘Institution =NIOO’ zie je er maar 2. De anderen kun je vinden als je zoek op ‘Netherlands’ of op hun naam.
Net als tegenwoordig bij de creditcard betalingen moet je hier in je profiel ook een verificatiecode opgeven. (Nog meer om te onthouden). Na een confirmatiemail kun je inloggen en je publicaties toevoegen.
Je kunt via ResearcherID zoeken in Web of Science, maar slechts op een beperkte manier (alleen met naam en een topic). Dat is wel jammer, ik heb ook nog geen methode gevonden om in Web of Science gevonden artikelen door te sturen naar je ResearcherID, zou toch makkelijk zijn. Wat wel aardig is, is dat je via Endnote (uitvoer in RIS-formaat) zelf titels kunt toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld in Google Wetenschap naar je boekhoofdstukken zoeken, die opnemen in Endnote en via een RIS-uitvoer opnemen in je ResearcherID. Dan heb je een volledige publicatielijst. In je citatiescore staat dan het onderscheid met het totaal aantal publicaties in de lijst en het totaal (uit Web of Science) op basis waarvan de citatiescore wordt berekenend. Dat is mooi.
Voor mezelf heb ik inmiddels ook een ResearcherID, zie het kleine R- icoontje onder mijn foto.
Er is zo ze zien via Google niet veel nog over het ResearcherID geschreven, behalve dan wat attenderingen. Ik lees wel een weblog BBGM waarin hij kritisch is over het ResearcherID en het OpenID aanbeveelt. Maar OpenID is bedoeld om je inlognamen en je codes op Internet te simplificeren, dat is toch wat anders dan een publicatielijst met citatiescore kunnen presenteren.
Er is trouwens ook een Nederlandse OpenID.
Weblog over mijn werk als informatiespecialist bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
10 jun 2008
ResearcherID
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten