23 jun 2008

Surfgroepen workshop Advanced

Vorig jaar ben ik op 7 juni naar de workshop Surfgroepen geweest (basis). Toen schreef ik als laatste zin in de blog: “Experimenten heb ik inmiddels uitgebreid, maar voor een definitieve introductie van Surfgroepen op het instituut wacht ik tot de update, die is gepland voor deze zomer.”
In december zijn we uiteindelijk toch maar gestart, maar het loopt niet helemaal lekker. Inmiddels zijn er twee grote updates geweest: in de zomer van 2007 en in het voorjaar 2008. Maar het blijft lastig.
Nog steeds heb ik hetzelfde idee: ‘genoeg potentie, maar veel en veel te moeilijk” en dat is eigenlijk nog steeds zo.
Ook op deze workshop voor gevorderden (‘projecten’) klagen de meesten over de moeizame logica en terminologie. Gebruikersvriendelijk noch vanzelfsprekend, dat is het SharePoint programma.
Inmiddels gebruiken we op kleine schaal wel de chatfunctie, middels Windows messenger 5.1, maar de geplande update naar een geïntegreerde IM module is in april net gelukt en gaat waarschijnlijk ook niet in juli lukken. Webconferencing met het geïntegreerde Adobe Connect is ook niet zo makkelijk.
Deze workshop is speciaal gericht op het gebruik van Surfgroepen – dus de door Surf beschikbaar gestelde Sharepoint – speciaal gericht op projecten. Dit is vooral bedoeld als tegenstelling tot gebruik van Surfgroepen in het onderwijs (als aanvulling of zelfs ter vervanging van een ELO).
Mijn doel is om in ieder geval iets meer tips te krijgen, om beter gebruik te kunnen maken van het programma.
En dat lukt ook: wat je moet doen is eigen sjablonen ontwikkelen en die ter beschikking stellen. Op die manier kun je de moeizame terminologie van Microsoft omzeilen en de bedoeling duidelijker maken. Ook kun je daarmee een aantal opties af vangen zodat het programma wat duidelijker overkomt. Helaas kun je moeilijk af komen van de voorkeur die het programma heeft om pas na minimaal vijf stappen ergens te komen 
Het blijft dus voor mij nog twijfelachtig of je je hier nou vol moet instorten. Ook omdat de mensen van Surf zelf duidelijk aangeven dat de ontwikkeling, door gebrek aan ontwikkelaars, niet zo voorspoedig verloopt.
Ik was wel helemaal weg van die nieuwe optie die een betere navigatie mogelijk maakt. Dat ga ik zeker uitvoerig bekijken, want dat kan veel schelen in duidelijkheid.
Het was toch wel een leerzame dag, maar het blijft weerbarstige materie.

Geen opmerkingen: