26 mrt 2008

Europees onderzoek

Vandaag tegen een aantal sites aangelopen met informatie over EU beleid t.a.v. onderzoek en innovatie.
Eerst heb je daar het Neth-ER. Netherlands House for Education and Research. Ze geven een (elektronische) nieuwsbrief uit met daarin allerlei informatie over beurzen en beleidsbeslissingen in Europa en vooral van de EU. Het is oorspronkelijk opgericht door een achttal organisaties met als doel de Nederlandse bijdrage aan de Europese programma’s te vergroten.
De nieuwsbrief bevat soms wel aardige onderwerpen en links.
Op de site staan ook dossiers, maar daar kan ik (nog?) niet bij. Ik heb me wel ingeschreven voor het Nether-portaal, maar de bevestiging laat nog op zich wachten.
En dan is er nog het nieuw op te richten EIT: European Institute of Innovation and Technology. Het EIT is het eerste instituut dat zich richt op: integrate fully the three sides of the "Knowledge Triangle" (Higher Education, Research, Business-Innovation). En daartoe baseert zij zich op samenwerkingsverbanden die bekend staan (nou ja, nog niet bij mij) als KICs: Knowledge and Innovation Communities.
KICs zijn “excellence-driven partnerships between universities, research organisations, companies and other innovation stakeholders.”
De KICs worden overigens wel door de overheid aangewezen. De rest van de site bevat een prachtig voorbeeld van Europese bureaucratie: alle officiƫle documenten zijn er beschikbaar in alle talen van de EU. Vanaf 2010 zal EIT actief zijn.
Eurostat heeft een rapport uitgebreid getiteld ‘Science, technology and innovation in Europe’ en daaruit blijkt zonneklaar dat 3% investeringen voor R&D, zoals afgesproken in de Lissabon akkoorden geen haalbare kaart is. Het rapport staat boordevol statistische gegevens, maar de “ overview and executive summary” is wel leuk om te lezen. Qua innovatie hoort Nederland bij de groep “ followers”, de groep die komt na de ‘ leaders’ (Zweden, Zwitserland, Finland, Denemarken en Duitsland, en Japan). Enfin, dan heb je ook nog de ‘ catching up countries’ en de ‘trailing country’, terwijl Cyprus en Roemenie zo ver achterlopen dat ze nog niet konden worden ingedeeld. Nederland zit in dezelfde groep als de USA en de UK dus het valt nog mee.
Wel verontrustend is dat de Europese onderzoekers aan het vergrijzen zijn, 30 tot 50% van de onderzoekers is boven de 45 jaar.
Een RSS heb ik genomen op de ‘science’ poot van de nieuwsberichten van de site EurActiv. Een onafhankelijke site, die veel euro-nieuws geeft.
Wil ik net dit bericht afsluiten krijg ik een berichtje binnen van een rapport van de European Research Area over de Europese onderzoeksinfrastructuur. Maar daar is wat op bedacht en wel de oprichting van een forum (European Strategic Forum on Research Infrastructure) met een speciale werkgroep e-Infrastructure Reflections Group. Maar dat is niet genoeg: "The main challenge today is to set up a process that turns ideas into practice, to complement the 'what' with the 'how'." De nadruk moet liggen, aldus het rapport op een coordinatie mechanisme tussen onderzoeksinstellingen, ESFRI, lidstaten, industrie en 'stakeholders'. Dus toch weer een leider.

Geen opmerkingen: