17 mrt 2008

Vakantie in Suriname

Drie weken rondlopen in tropisch Suriname, in de hitte en in de regen, maar ons koesterend in de warmte en vriendelijkheid van de mensen, de schoonheid van de natuur en de relaxte atmosfeer.
Wandelen in de historische binnenstad van Paramaribo (werelderfgoed), winkelen in de Domineestraat en in de Maagdenstraat, naar de warenhuizen van Kersten en Kirpalani, maar ook naar de kleine Chinese supermarktjes, waar je behalve etenswaren ook kleren en huishoudelijke zaken en drogisterij-artikelen en wat niet meer kunt krijgen. Sfeer opdoen op de grote centrale markt en langs de Waterkant flaneren met een flesje gemberbier en later op het grote terras van café het Vat met een djogo voor je zie je tout Paramaribo aan je voorbijtrekken.
Genieten van de monumentale panden aan het onafhankelijkheidsplein, het gouvernementshuis met de palmentuin en de standbeelden van Pengel en Lachmon. De mooi gerestaureerde Louisianastyle houtenhuizen met veranda in de watermolenstraat, en de officierswoningen bij Fort Zeelandia. In Fort Zeelandia word je je nog sterker bewust van de geschiedenis van slavernij en immigratie: er is nu een tentoonstelling over de Brits-Indische immigratie uit de 19e eeuw. En overal de grietjebees, de koereigers en de ani’s (kawfoetoebois). Tegenover het terras aan de Van Sommelsdijckstraat kon ik drie verschillende soorten kolibries zien foerageren.
Nog meer historie op een toer rond de plantages (dorpjes die daar nog van overgebleven zijn) en naar Nickerie, waar de meeste Aziaten zijn neergestreken. Zoutwatermoerassen met rode ibissen, ooievaars en visarenden. Gieren, caraca’s en slakkenwouwen langs de kant van de weg en de rijstvelden. Zwemmen in de Surinamerivier en in de Commewijne.


Op de foto sta ik onder de waterval Mooi-Mooi in de Kabalebo-rivier in de jungle van West Suriname. Ook zwemmen bij een stroomversnelling, op een strandje waar een kaaimannetje ligt te zonnen en onze marron bootsmannen piranha’s vangen.
Het oerwoud nog bijna helemaal ongerept, met zijn honderden palmensoorten, woudreuzen, lianen, prachtige bloemen, met anaconda’s en gifslangen, met traag zich voortbewegende luiaards en watervlugge aapjes. En veel, heel veel tropische vogels van toekans en ijsvogels, tot guans en currasows, van zwalustaartwouw tot zwarte arend en van witbuikzwaluw tot palmtanager.
Geweldig vakantieland, Suriname! [ met dank aan Access Travel]

Geen opmerkingen: