2 jul 2008

Workshop Scientific Data Mangement 1

Vandaag met de trein naar Oostende ter begeleiding van een cursus / training voor onze promovendi. Het gaat om het beheer van de wetenschappelijke data, die voortkomt uit experimenten / onderzoekingen. De cursus wordt gegeven bij het VLIZ, en organisatie die ons ook ondersteunt bij het archiveren van wetenschappelijke data. Dat wil zeggen de docenten zijn van het VLIZ, we gebruiken de zal van het naastgelegen IODE. Dit de eerste workshop, in november volgt er nog een. Er zijn nu 20 mensen aanwezig, plus een studente, die een beurs heeft en bij VLIZ werkt.
Bij het voorstellingsrondje valt op dat een aantal mensen met name moeite hebben met de veelheid van de data, die uit sommige instrumenten komt. Wat doe je als je bijvoorbeeld dagelijks zo'n 200 overzichten uit je apparaat krijgt.
Deze eerste dag is het voornamelijk een inleiding in de theorie van data management en een demo van de Marine Data Archive en de IMIS en IMERS systemen.
Ze spreken over kwaliteitscontrole door onder meer het gebruik van standaardlijsten, zoals de WORMS, een lijst van alle zeedieren. En over metadata en de standaarden daarvoor, ISO 191115, Dublin Core, Darwin Code en Euring.
Beetje saai, maar dan mogen we zelf een stukje oefenen.
De lokatie is de haven van Oostende, grote zeeschepen varen voorbij.


Geen opmerkingen: