Mobiel…zijn we er klaar voor?
Wij wel, maar de techniek laat het soms nog afweten
De spreker van het Telematica instituut vertelde dat het onderzoek wat zij doen, een soort vooronderzoeken zijn samen met bedrijven die het later in een commerciële toepassing willen exploiteren. Onmiddellijke toepasbaarheid is dus nog niet zo geweldig, hoewel het me wel meevalt hoe makkelijk de basis gegevens, bijvoorbeeld nieuws op te vragen is via mobiel internet.
Jammer dat ik van mijn eigen mobiel internet (vodafone stick, mijn eigen ‘anywhere/anyplace’ device) gebruik moest maken voor internet verbinding, want de 802.1x authenticatie (WPA-Enterprise dus, waarbij je je tegen een login server aanmeldt) werkt niet op mijn Asus EEE met Linux. Heeft dan overigens ook geen zin om op Eduroam te gaan, werkt met dezelfde beveiliging. Lijkt overigens een beetje overbodig om in zo’n lokaal de wifi zo strak te beveiligen. Je zou toch gewoon aan een eenvoudige WEP-key beveiliging genoeg moeten hebben.
Kenmerkend is wel dat het meest innovatiefste gedeelte, het sixth sense filmpje van Pattie Maes van MIT lab, over convergerende mobiele applicaties uit een idee komt van Weiser uit 1996. Ik herinner me dat ik in 1998 of 1999 een college heb gevolgd bij prof. Hamelink aan de UvA (Communicatie), die vertelde over de technologische toekomstverwachtingen van ubiquitous computing door te vertellen over de denkende toiletpot, die meteen je zojuist geloosde stoffen kan analyseren en doorseinen naar het ziekenhuis. Niks nieuws onder de zon zou je zeggen. Maar langzamerhand begint het een en ander wel vorm te krijgen.
Het lijkt me trouwens best wel geschikt voor mijn nichtje. Ze komt af en toe bij ons logeren, in de hoop dat wij haar Duits en Frans een beetje kunnen helpen bijspijkeren. Die zou best wel baat hebben bij een mobiel WRTS overhoorprogramma voor de ‘verveelmomenten’.
Al met al wel een geschikte dag voor een overzicht over de stand van zaken bij mobiele internettechnieken. Samen met het overzicht van Ellyssa Kroski ‘On the move with the Mobile Web: Libraries and Mobile Technologies”. Met dank aan Jola Prinsen van Ticer voor link naar Ellyssa’s tekst.
Open vraag over de toekomstige CWIS bijeenkomsten, waar zullen we het over hebben, bijvoorbeeld over kennisdelen tussen universiteiten, over informatiearchitectuur, over statistieken…. We zullen zien.
Foto later toegevoegd
Weblog over mijn werk als informatiespecialist bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
17 mrt 2009
CWIS-NL 17 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten