De nieuwe versie van Endnote – Endnote X2 (12) heeft een fors aantal voordelen:
- Zoekinterface onderaan het presentatiescherm – toggelen met ‘Preview’.
o Er is ook nog steeds een ‘HIDE’-functie, zodat je dat onderste schermdeel niet ziet en alleen je overzicht.
- Quicksearch-venster in de menubalk.
- Outputstyle-venster is meer naar links geschoven op de menubalk.
- Outputstyles (en importfilters en connection-files) kun je nu in een zelf gedefinieerde plek op je eigen schijf opslaan. Te definiëren via de Preferences / Display Fields. )Hoera!!, nooit meer eigen styles kopiëren.
- Records krijgen automatisch een datum stempel wanneer ze zijn opgenomen (of geconverteerd uit een eerdere versie).
o Er is een veld “Added to the library”, die kun je in de display fields lijst zetten voor overzicht, je kunt er op zoeken, maar hij kan niet in een outputstyle (?)
- Sommige veldnamen zijn gewijzigd,
o “Electronic Resources Number” heet nu DOI. Wel makkelijker wat daar zetten we ook altijd de doi- link in
o “Link to pdf”heet nu File Attachments. Op zich niks mis mee, alleen de aard van het veld is veranderd, je kunt het nu niet meer selecteren in de Change and Move Fields optie en/of de Change text optie. Met interne PDFs is dat niet nodig, maar voor een bestand, waarbij we de PDFs extern opslaan en met een link ernaar verwijzen is dat wel lastig, want in het veld File Attachments kun je dus de URL niet meer aanpassen.
- Summary´s kun je opvragen per record en per library. Dat geeft een overzicht van data en allerlei andere attributen.
En dan de drie allerbelangrijkste toevoegingen:
- Groepen. Je kunt records groeperen in aparte groepen. Records kunnen in meerdere groepen voorkomen en je kunt een hele groep manipuleren, of er verder mee werken.
o Er is ook een ‘smart group’. Daarmee kun je een zoekvraag vastleggen in een groep. Nieuwe records die dan je Endnote library binnenkomen en voldoen aan die zoekvraag worden automatisch in die groep geplaatst.
- Find Full text . Je kunt de full text van een artikel dat in een record genoemd wordt op vragen als er een DOI, PubMed LinkOut, of ISI Web of Knowledge Full Text Links is opgenomen. De full text wordt dan meteen als PDF opgenomen in je Endnote en kun je terugvinden in de File Attachments. Met het aanklikken van een commando heb je dus zomaar een aantal pdfs in je Endnote Library!!!
- Trash. Gooi je een record weg uit de Endnote Library, dan kon je dat vroeger alleen maar tijdens de sessie herstellen door een ’revert’ commando. Nu komt een ge-delete record ‘gewoon’ in de prullenbak (en kan er dus ook weer uit.
Weblog over mijn werk als informatiespecialist bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
12 mrt 2009
Endnote X2
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Interessant Marianne! Bedankt.
Groet van Wilma
Een reactie posten