2 apr 2009

Minisymposium Wageningen URHet was een interessante bijeenkomst gisteren in Wageningen UR bij het mini-symposium Bibliometrics.
Interessante lezingen, die gelukkig ook allemaal op Slideshare staan.
Belangrijke rol in het hele verhaal is weggelegd voor ISI Web of Science. Ik ben inderdaad benieuwd of ze snel zo'n applicatie aanbieden waarmee je de citatiegegevens van je medewerkers overzichtelijk kunt oproepen. Het ziet er echt geweldig uit: ik vond altijd al de Wageningen Yield erg handig met de wizzard die een literatuurlijst kan maken uit Metis. Maar dat je nu dus ook de citaties erbij krijgt is geweldig! Daar rommelen ze zelfs mee in hun eigen ResearcherID.
*
Ook leuk om weer eens alles op een rij te zetten over hoe de bibliometrische analyse weer in zijn werk gaat. Ik heb zelf weliswaar zojuist dezelfde excercitie gedaan voor onze mid term, maar ik heb wel steun aan zo'n overzichtelijke beschrijving, van JCR en ESI.
*
Altijd weer vlamt de discussie op over kwaliteit/impact vs bibliometrische/impact. En hoe ver moetje gaan om onderzoekers raadgevingen te geven om een hogere score ta halen. Moet je altijd aansturen op het publiceren in het tijdschrift met de hoogste impactfactor, of moet je kiezen voor je eigen publiek: (Nature, algemeen interdisciplinair vs specialistisch).
Feit blijft dat je als onderzoeker wel afgerekend wordt op cijfers: citaties en h-index. En dat je zelfs je h-index bij projectaanvragen aan financiers moet opgeven.
*
De vorm van een minisymposium vind ik ook wel prettig. Beetje vroeg beginnen, dan een intensieve ochtend en daarna kun je kiezen wat je gaat doen.
Gisteren was dat voor mij nog een middagje werken in onze Heteren bibliotheek.
En daarna naar afscheid van Piet Drent, jarenlang een van onze belangrijkste koolmezen onderzoeker.

Geen opmerkingen: