Repository as a tool for bibliometric analysis door Peter van der Togt. Hij tekent een driehoekje met de benodigdheden: Producer-Citations-Baseline
Van belang is het goed registreren van de publicatie, in Wageningen in Metis (200 locale gebruikers), die gevalideerd worden door library staff en dan gepubliceerd in Wageningen Yield WAY. Dat levert de Producer. De baseline wordt bepaald door de gegevens uit het Metis record.
Er wordt gedprobeerd de records uit Metis te matchen met ISI (Web of Science) op basis van issn, volume en paginanummer. Dan krijg je een ISI-nummer dat wordt toegevoegd aan Metisrecord.
Met dat ISInummer kun je een URL genereren die de citatie’s oplevert. Met een speciale tool worden de citaties op die manier geharvest. ISI komt nu zelf ook een tooltje.
De baseline wordt gehaald uit de Essential Science Indicators per onderwerpsveld.
Dus met gebruik van de repository, ISI citations en ESI baselines kun je altijd een bibliometrisch rapport genereren voor een onderzoeksgroep.
Wouter gaat later nog in op problemen bij het matchen van de vangsten uit WUR Metis met ISI WoS. Een aantal artikelen worden domweg niet opgenomen in Wos, maar zorgelijker is het feit dat een aantal er wel in zit, maar niet gevonden wordt op affiliatie Wageningen UR. Helaas geven autuers toch niet altijd de goede affiliatie door.
Wouter Gerritsma gaat verder in op 'Bibliometric analyses at Wageningen UR.'
Hoe vergelijk je citatiegegevens met elkaar? Een gemiddelde publicatie in Molecular biology heeft ong. 300-400 citaties nodig om tot de top te behoren, een publikatie uit het veld van Mathematics veel minder.
Hoe bereken je de impact in een veld? Een artikel uit 2002 heeft bijvoorbeeld 58 citaties, de categorie Plant&Animal Sciences zou eigenlijk gemiddeld 9 citaties moeten hebben. Deze is dus 6x boven het wereld gemiddeld.
Daarom heb je baselines nodig en zijn we met handen en voeten gebonden aan ISI Web of Science, voor citaties en voor de analyse van de basisgegevens per veld de ESI, Essential science Indicators
Peter geeft een demonstratie hoe hij op een eenvoudige manier de volledige bibliometrische gegevens van een onderzoeksschool op het scherm kan toveren.
Ziet er erg mooi uit! En terecht geeft hij dan ook de credits aan de programmeur Charles Leon.
Ik wacht dus op de API van ISI, misschien kunnen wij dan ook zoiets doen, maar dat betekent dus eerst alles in Metis, vervolgens correct gebruik van ISI en ESI.
Weblog over mijn werk als informatiespecialist bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
1 apr 2009
Minisymposium Bibliometrics Wageningen UR
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten