29 mrt 2007

ISI Web of Knowledge bijeenkomst

Gisteren in het chique hotel Keizer Karel V een bijeenkomst bijgewoond, die georganiseerd werd door de firma Thomson. ISI Web of Knowledge is de aanbieder van een aantal bibliografische databases, waaronder Web of Science. Komende zomer krijgt WoK een geheel nieuw gezicht en dat wordt ook het marketing kenmerk: een slogan : ‘the New face of research’ en als voorbeeld worden er een aantal ‘persona’ in gezet (een ervaren onderzoeker, een pas afgestudeerde, een student). Ze willen de databases meer integreren en niet zo zeer zoals nu met een ‘crosssearch’ werken, waarna je de verschillende presentaties in de verschillende databases kunt openen, maar met een default.
Nadeel en gevaar bij dat alles (sowieso het gevaar bij het met een interface doorzoeken van meerdere databases) is dat je de nuances gaat verliezen, waardoor er uiteindelijk toch informatieverlies optreedt.
Ook antwoord gekregen op een aantal vragen waar ik mee zat en waar ik eigenlijk helemaal niet zo blij mee ben. Maar daarover later meer.
De bijeenkomst ging uit van Surfdiensten, de centrale licentienemer voor veel academische instellingen. Dit jaar gaan ze onderhandelen over een nieuw contract. Met de diverse trials die er met concurrent Scopus zijn geweest, zal er best wat te onderhandelen zijn. Een leuke suggestie vond ik ook om in de onderhandelingen mee te nemen de voorwaarde om meer Nederlandstalig tijdschriften op te nemen.
De bijeenkomst was goed verzorgd en de drie heren gaven een goede presentatie. Ze zorgden in ieder geval ervoor dat de bereikbaarheid vergroot wordt, want behalve dat we naar deze drie heren kunnen e-mailen, hebben ze ons ook gewezen op het e-mailadres van de technische helpdesk, dat wel op de website staat, maar redelijk verstopt).

1 opmerking:

WoW!ter zei

Marianne,

Ik vraag me af welke Nederlands-talige tijdschriften in de oecologie hoek er mee genomen zouden moeten worden. Ik denk niet dat de oecologen er wakker van liggen. Maar in het veld van de A&H of SSCI ligt dat volgens mij anders.

Wouter