28 aug 2007

Ticer avond

De hele Waranderoute (5,3 km) gelopen na een intensieve dag met lezingen en discussies. Het is de volledige wandeling in dit barokke bos, maar vanwege het late uur was ik nog maar net op tijd binnen voor het echt donker werd. Wat heb ik allemaal opgestoken?
Veel van de inhoud van de presentaties was niet echt nieuw voor me maar ik heb toch een aantal overdenkingen meegekregen:
- bibliotheekcatalogus uitbeiden met eigen databasejes
- als je de bibliotheek definieert vanuit collectie, is dat ook qua performance de insteek, maar je kunt je beter richten op services en nog beter de impact. Maar hoe meet je dat?
- gebruikersonderzoek kan in grote zware Libqualsystemen, maar ik heb meer behoefte aan een soort continue feedback, die op natuurlijke wijze gegeven wordt
- conclusie bibliotheken zijn meer en meer onzichtbaar, maar moeten niet alleen reageren op demands, maar moeten ook nieuwe idee├źn inbrengen
- om in business te blijven is nodig intimicacy met de user en engageness (een soort mindfullness maar dan naar de gebruiker toe)
- het is een competitieve environment en je compete met faculties (geldschieters) ranking is belangrijk.
- huidige e-books (en e-journals) zijn gedigitaliseerde papieren uitgaven, geen meerwaarde en geen tekst bruikbaarheid
Met name over de directeur Norbert Lossau ben ik erg te spreken. Hij geeft leuke inleidingen en weet na een presentatie de discussie goed te trekken en leiden.

Geen opmerkingen: