27 aug 2007

Ticer managementochtend

Op deze dag gewijd aan strategisch ontwikkelingen en bibliotheek management krijgen we voor de koffie een presentatie van de Amerikaanse directeur van Creative Commons.
Hij sprak over ‘ the network’, interconnect digital information resources, cyberspace.
en de veranderende verhoudingen in de informatieketen, en de rechten die daarmee verbonden zijn (auteursrechten) en de beweging voor meer Open Access: ‘Budapest Open Access initiative’. De creative commons voor regelingen met auteursrecht voor slechten van communicaties barrières tussen onderzoekers. Oproep om bibliotheken het recht te geven te archiveren en een rol in de infrastructuur om gegevens in de literatuur vindbaar te maken. Want bij bibliotheken verwacht je de gegevens te vinden, maar dan moet het wel mogelijk zijn om de gegevens met textmining technieken te analyseren, te doorzoeken. Zo ook met de beschrijving van de objecten en het vindbaar maken daarvan.
Helaas zijn zijn dia’s slecht leesbaar en spreekt hij in sneltreintempo. Maar gelukkig is het niet echt nieuw:)
Geeft wel aanleiding tot aardige discussies zoals de stelling van de Ticer directeur dat institutionele repositories niets waard zijn als ze niet zijn ingebed in een netwerk, zie bijvoorbeeld ook het Europese project DRIVER.
Na de koffie vertelt Milne van de British Library over digitaliseringsprojecten: ‘ boutique digitisation’ – manuscripten mooi uitgevoerd als etalageproject en over ‘ mass digitisation’ project met bijvoorbeeld Google Print en Microsoft digitaliseringsprojecten. Komt toch naar het idee van een universele bibliotheek dat Naudé al in een vorige eeuw propageerde.
De -jaren geleden besproken – dood van het boek is er nooit van gekomen: er wordt meer gepubliceerd dan ook. Blijft de vraag wat de rol van de bibliotheek/bibliothecaris in de toekomst zal zijn. Aspecten zijn de authentificatie (is het bestand wel hetzelfde bestand wat geschreven is door de auteur ), linken naar andere materialen, volgorde van digitaliseren. Een ‘content’ specialist die gebruikers naar het antwoord leidt. (Sinds kort is er bij de BL ook sprake van ‘content’ en een ‘content’ plan).
Levendige discussie over wat nu de bibliotheek definieert: de collectie (statistieken en performance indicators gaan daarover), of services (maar meer impact van services).

Geen opmerkingen: