3 jul 2008

Oefeningen in Access

Het is al weer lang geleden dat ik zelf een Access cursus deed. Dat zal tijdens mijn masteropleiding zijn geweest bij Riesthuis. We hebben toen geoefend met Access 97 en met CDS-ISIS. Voor een bibliografische database is/was destijdes CDS-ISIS aanbevelenswaard omdat het juist geen relationele database was.

Zelf heb ik in het gebruik met Access altijd het probleem dat je in een presentatie door Access lastig meerdere invullingen kunt maken voor een veld. Zal wel te maken hebben met een zwak ontwerp van de databases die ik gebruik.

Dus zo'n cursus is voor mij ook wel goed. De deelnemers zijn actief bezig en voor sommige is het best wel een opgave. De presentaties in het begin waren wat saaier, maar nu wordt het erg levendig. Bij de oefening gaat het erom een database te ontwerpen van een monster-tocht waarbij een schip een aantal monsters neemt op bepaalde stations en op een bepaalde tijd.

Je bepaald dan eerst de entiteiten, dus wat hoort bij elkaar in een tabel, en dan ga je de tabellen aan elkaar knopen met relationships.

Ik zie al dat ik altijd teveel in afzonderlijke tabellen wil zetten. Maar er kunnen best meerdere velden in een tabel zitten.Wat ik ook merk dat het erg lastig is om de waarden van de gevonden meetwaarde van de namen van de meetwaarden te scheiden.

Het is zaak om de gegevens enkelvoudig vast te leggen zonder dat je 'lege' kolommen of zelfs maar velden creƫert.

Ik krijg er toch weer zin in om mijn eigen databases eens goed na te kijk

Geen opmerkingen: