31 jul 2008

ThomsonReuters nieuws

Zoals Wouter al schreef heeft ISI Web of Knowledge uitgebreid met een functie Citation Mapping.
Ik wilde dat ook eens uitproberen, maar zag net zo gauw hoe of wat. Dus maar naar de site van Thomson voor instructie. Nou mooi niet. Er is wel instructie, maar niet in gewone taal. Er is zo’n vervelende brainshark videoproductie gemaakt. Ik vind dat vervelend omdat het eindeloos duurt zo’n presentatie, terwijl als je het gewoon als tekst opschrijft, je het zo gelezen hebt. Bovendien kan ik hier in Heteren die brainshark niet draaien. Onhandig!!!
Volgens Wouter is het citation-mappen een bijproduct van het ThomsonReuters Innovation, dat een R&D award heeft gewonnen. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik aar eens gaan kijken bij het R&D Magazine, die die prijzen uitreikt. Het gaat allemaal over laboratoriumapparatuur, voor zover ik kan zien. Een motivatie kon ik niet vinden. De introductiesite voor het innovatieplatform van ThomsonReuters laat zien dat het hierbij gaat om octrooien en om marketing. Marketing en innovatie zitten natuurlijk erg dicht bij elkaar. Met een goede marketing kun je zelfs oude broodjes als vernieuwend verkopen (of zoiets). Moqub geeft in haar log een keurige inleiding over marketing, maar in de praktijk zweeft er toch een geur van oplichterij omheen.
Enfin, ik zie niets over citation mapping. Ben waarschijnlijk niet bèta genoeg om erbij te kunnen.:-)

O, toch wel. In de gewone HELP van Web of Science staat een uitleg. Je gaat uit van een Full Record, daar staat een Citation MAP knop en vervolgens kun je aangeven of je voorwaarts en/of achterwaarts wilt mappen en hoe diep.Tsja en dan. Het ziet er leuk uit, maar ik had gehoopt iets meer te zien over de relaties tussen de auteurs die geciteerd worden en die zelf citeren. Dus uitgaande van publicatie X, daarin worden 10 oudere publikaties geciteerd, maar diezelfde X wordt zelf ook weer tien keer geciteerd. En zit er nu verband tussen geciteerden en citeerders? Dat zie ik nog niet. Maar het ziet er wel leuk uit en is wellicht een opstapje daartoe.

Terwijl ik op de site van ThomsonScientific aan het rondkijken was, zag ik dat er een nieuwe ‘white paper’ is uitgebracht over Bibliometrics “Using bibliometrics in evaluating research” . Altijd interessant om daar iets over te lezen, temeer daar Thomson toch nog – althans voor ons – het centrale bedrijf is voor de bibliometrische gegevens. Dus een gratis download aangevraagd. Helaas was er geen keuze ’Nederland’ voor het verplichte land-veld, dus heb ik mezelf maar in België geplaatst:-)

En de login namen voor Web of Knowledge, ResearcherID en EndnoteWeb zijn samengevoegd. In mijn feedback had ik daar ook om gevraagd. Dus dat gaat de goede kant op. Nu nog een sorteeroptie in ResearcherID.

Geen opmerkingen: