23 jul 2008

Tijdschriften stress

Niet alleen apparaten ook de tijdschriften kosten me weer wat kopzorgen.
Begon al met alle Blackwells, die naar Wiley zijn gegaan. Allemaal overgezet en de links aangepast.
Nu heb ik ineens een tijdschrift, wat we al jaren hebben/hadden via BioOne, dat nu rechtstreeks via Wiley moet. Maar daar kunnen we dus niet meer bij. Heb ik kennelijk gemist in de vloed van aankondigingen. Ze schreeuwen het hoog van de toren als een tijdschrift wordt toegevoegd, maar als er een af valt moet je het in de kleine letters zoeken. Nou ja, ik zal wel niet goed opgelet hebben. Dus opnieuw proberen het Journal of Field Ornithology te activeren. Hij is overigens wel bij JSTOR gekomen, dus dat valt weer mee.

Ook in de oceanografie gaat het niet lekker. Sturen ze me uit de USA (Taylor & Francis) een prachtig ingebonden Annual Review Oceanography and Marine Biology. Maar ze sturen niet editie 2008, maar die uit 2006, die we twee jaar geleden ook al hebben ontvangen. Trouwens als je op de site bij Taylor & Francis naar deze titel zoekt, krijg je een mooi zooitje! Overzichtelijk is anders, geen wonder dat ze de verkeerde gestuurd hebben.

.
Vandaag al twee keer een pdf naar iemand gestuurd die dat zelf ook uit onze collectie had kunnen halen. Wat is er mis, staat het niet duidelijk aangegeven dat we wel toegang hebben tot deze tijdschriften? In beide gevallen ging het om tijdschriftjaargangen uit de zeventiger jaren, een keer het Journal for Bacteriology (een ASM-tijdschrift: oudere zijn open access) en een keer een SpringerLink tijdschrift (Oecologia). Nou ja, het zal de zomer zijn

Herinnert me er wel aan dat we een proeftoegang hebben tot linksolver van Ebsco, daar moet ik ook naar kijken. En die van de andere providers wil ik ook regelen.
Een vage brief van Ebsco, dat zij al onze tijdschriften willen beheren (ja, dat zal best...) Maar wat moet ik daar nu mee. Eerst maar eens de huidige abonnementen vernieuwen.
Ik krijg trouwens ook iedere maand een overzicht van Ebsco met allerlei voor mij niet interessante gegevens, zoals dat het tijdschrift ‘American Theology Inquiry’ aan hun bestand is toegevoegd. Heb nog een stapeltje van een aantal maanden liggen, want ik ben alsmaar bang dat er wel een interessante tussen zit. Zouden ze toch eigenlijk ook meer op maat kunnen aanbieden.
JSTOR doet dat ook, maar dan per mail. En zo krijg ik toch aardig wat uitzoekwerk binnen.

Van sommige uitgevers krijg ik iedere maand een mailtje dat de statistieken zijn bijgewerkt. Vind ik best, maar ik bekijk ze maar 1x per jaar t.b.v. de abonnementenevaluatie.

Van een tijdschrift Atomic Spectoscopy, dat we in 2005 hebben opgezegd, krijgen we een brief, dat we al sinds 2006 het abonnement niet meer betalen. Klopt! Dat doe je niet meer als je hebt opgezegd.

En gisteren tijdens de koffie vertelde een medewerker, die tevens eindredacteur is van het ISME Journal, dat het zo onrechtvaardig is dat de impactfactor voor een tijdschrift per kalenderjaar wordt berekend. Dan tellen de artikelen die in het december nummer gepubliceerd worden dus minder zwaar mee dan de januari-artikelen.

Tsja, om met Reve te spreken:
“'God, ' zo dacht Wessel, 'streefde wellicht naar gerechtigheid, maar in Zijn schepping was die niet of nauwelijks te vinden.'Wessel gevoelde medelijden met alles: vooral met meneer Hoorn, maar ook met pijn lijdende dieren; ambtenaren; omgewaaide bomen; geknakte bloemen; en ook, niet te veel maar ook niet te weinig, met zichzelve: het leven was een strijd”
uit: Het hijgend hert / Gerard Reve. Veen, 1998. ISBN 9020456555. p. 100.

Geen opmerkingen: