8 jul 2008

Endnote cursus

Maandag naar Wassenaar naar het NIAS. Ook een KNAW-instituut, maar een dat zich – op het gebied van de alfa- en gammawetenschappen begeeft. Zij geven beurzen uit en bij een toewijzing kan een wetenschapper zich gedurende een academisch jaar geheel toeleggen op bijvoorbeeld het schrijven van een boek.
Ter ondersteuning van de staf heb ik een Endnote cursus verzorgd.
Het is wel eens goed om alles weer eens op een rijtje te zetten. En ook in het Nederlands. Voor onze onderzoekers geef ik meestal een Engelstalige instructie en ook alle instructie materialen zijn in het Engels. Uiteraard geeft dat in het Nederlands een vreemde combinatie van Nederlandse en Engelse termen.
Mijn cursus is een hands-on training, in 5 delen.
Ik vertel eerst een stukje theorie en laat dat vervolgens in live demo zien. Daarna kunnen de cursisten aan de slag met de oefeningen. Ik beschrijf de opdracht en handelingen van de oefeningen en stele en aantal vragen. In het werkboek zijn de antwoorden achterin opgenomen.
Het was een levendige cursus, op verschillende niveaus: beginners, gebruikers, gevorderd en alleen systeemtechnisch. Maar het gaf me wel een goed gevoel.
Het geven van een cursus vind ik toch wel erg leuk. Sinds onze eerste Internetcursussen eind jaren negentig heb ik heel wat cursussen gegeven vanuit Andromeda en later X-ref. Maar dit was mijn eerste – externe – NIOO cursus.

2 opmerkingen:

A d e l s g e s c h i e d e n i s zei

Dag Marianne,

Ik geef bij de VU ook workshops EndNote en ik vind het altijd weer inspirerend om te zien hoe andere instellingen het aanpakken. Bij ons duurt een training zo'n 90 minuten waarbij we afwisselend een demonstratie en daarna opdrachten geven, zodat ze ook zelf ondervinden hoe het programma werkt. Zou ik een keer kunnen komen kijken?

Vriendelijke groeten,
Wilma van den Brink
w.vd.brink@ubvu.vu.nl

Universiteitsbibliotheek
VU Amsterdam

Anoniem zei

Beste Marianne,

Dank je wel voor de uitstekende cursus! We hebben er allemaal veel van opgestoken. De afwisseling van theorie met oefeningen werd als heel plezierig en nuttig ervaren.

Je hebt het heel professioneel aangepakt - met een werkboek waarin zowel opdrachten als presentatieslides zijn terug te vinden. Zo kunnen we er ook later mee verder.

Gera Pronk
interim hoofd informationmanagement NIAS