25 feb 2007

Competenties

Ik zit nog wat te googlen na het schrijven van het vorige stukje. Eigenlijk wilde ik van de site van de informatieprofessional dat stukje over het beroep van bibliothecaris aanhalen. Maar ik kon het niet vinden. In plaats daarvan vond ik wel een link naar de site van carrièretijger. Die geeft een overzicht van het beroep en de daarbijbehorende competenties (overigens ook opleiding, baanperspectieven etc.) Als een van de aanverwante beroepen wordt ' informatiespecialist " genoemd. Eens kijken wat het verschil is.

Wat is een bibliothecaris: "Als bibliothecaris sla je een brug tussen de informatie in een bibliotheek en haar bezoekers." Je rollen zijn speurder, beheerder, helper en adviseur. En je competenties: analytisch, accuraat, dienstverlenend, samenwerken en nieuwsgierig.

En wat een informatiespecialist: " Als informatiespecialist ben je voornamelijk bezig met het verzamelen en opbergen van informatie en kennis. "

Je rollen zijn speurder, adviseur, helper en ontwerper en de vaardigheden, waarover je moet beschikken zijn: creatief, accuraat, efficiënt dienstverlenend en analytisch. Dit alles aldus de carrièretijger.

Interessant is te lezen dat de eerste zin bij de omschrijving van bibliothecaris veel dynamischer en creatiever lijkt dan die bij informatiespecialist. En terwijl het bij de bibliothecaris in het verhaal verder duidelijk gaat over collectie en beheer komt dat in de eerste zin bij de informatiespecialist eruit.

Enfin, ik noem mezelf tegenwoordig ' informatiespecialist' maar ik wil wel graag een brug slaan tussen informatie (in eigen bibliotheek of elders) en de gebruiker daarvan.

De IDM's hebben een document gepubliceerd waarin ze de kerncompetenties voor het beroep beschrijven. Ik heb het gelezen, maar werd er niet veel wijzer van.

Blij dat ik al een beroep heb!

Geen opmerkingen: