10 feb 2007

Gestresste bibliothecarissen

Begin vorig jaar is er enig hilarisch rumoer ontstaan over de bevindingen van een Britse psycholoog (Saqib Saddiq), die n.a.v. een aantal interviews moest concluderen dat bibliothecaris een tamelijk stressvol beroep was, erger dan treinmachinist of brandweerman. Hij presenteerde zijn resultaten op het congres voor de Division on Occupational Psychology van de British Psychological Society januari 2006 in Glasgow. Ik lees het nu pas in het februarinummer van het tijdschrift Quest.

Het onderzoek wordt wel genoemd, maar geeft geen literatuurverwijzing. Het nazoeken op Internet levert alleen als basis een artikel in de Times online.

Maar alle berichten erover zijn toch een beetje van : " Nou ja, bibliothecaris is toch het minst stressvolle van alle beroepen".

Sinds 1978 ben ik als bibliothecaris werkzaam (bijna 30 jaar!), maar een relaxte job is het nooit geweest. Kijk eens naar wat er allemaal is veranderd, juist voor de bibliothecaris. Denk daarbij niet alleen aan computers, maar ook aan eindgebruikersempowerment, information overload en het opgeven van het uitputtende literatuuronderzoek. Denk aan alle online informatiebronnen en de digitaliseringseisen, aan de opkomst van de digitale bibliotheek en aan library 2.0. Als je het al niet was zou je er alsnog gestresst van raken.

Maar stress of niet: leuk is het wel!

2 opmerkingen:

Dymphie zei

Deze kwam ik vandaag tegen: Stress Management of Library and Information Professionals in Digital Environment

Routray, Bijayalaxmi and Satpathy, Sunil (2007) Stress Management of Library and Information Professionals in Digital Environment. In Panda, Krushna, Eds. Proceedings Librarianship in 21st Century, pp. 101-105, Sambalpur University, Burla, Orissa.

Full-text op: http://eprints.rclis.org/archive/00007284/

Dymphie zei

Staat nu hier http://eprints.rclis.org/8152/