27 jan 2008

Google boeken


Ben het boek ‘Libraries and Google’ aan het lezen. Is al weer een oudje uit 2005.
Daar wordt ingegaan op de commotie die het heeft veroorzaakt toen Google aankondigde in samenwerking met een aantal bibliotheken, om boeken te gaan digitaliseren. Door het digitaliseren komen ze beschikbaar voor meer mensen.
Nu, 2008 ga ik eens op zoek naar het resultaat. Ik kom automatisch op de Nederlandstalige books.google.nl. Je kunt daar dus naar woorden zoeken die voorkomen in een boek. Het resultaat dat Google laat zien kan zijn een fragment, een gedeelte, of, als het is vrijgegeven door de uitgever, het gehele boek.
Als ik zoek op ‘ecology’ dan vind ik 21.700 boeken. Ik kan dan kiezen voor alle boeken die volledig worden weegegeven, dat zijn er 1505 (na wat heen en weer klikken is dat 34.500 resp. 1588 geworden?)
Het eerste boek op de lijst van volledige weergaven is een rapport van 420 pagina’s over de ecologie van de marmeralk, een watervogel van de Amerikaanse westkust, uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van Landbouw.Op het scherm kun je kiezen tussen de tabbladen ‘lezen’ en ‘over dit boek’. Bij de informatie over het boek zie je de gehele titelbeschrijving, je kunt het toevoegen aan je eigen bibliotheek (een beetje als LibraryThing) en een recensie schrijven. Maar je kunt het boek ook kopen bij diverse online boekverkopers of het opzoeken in een bibliotheek (via Worldcat). Er staan wat gewilde fragmenten afgebeeld en er wordt een kaart getoond met plaatsen die in het boek genoemd worden. Dit boek kun je dus in zijn geheel lezen, maar bij de overige boeken heb je ook deze informatie over het boek, en ook nog links met plekken waar dit boek geciteerd wordt en soortgelijke boeken.
Het is toch wel erg interessant.

1 opmerking:

Dymphie zei

Heb je gezien dat als je zoekt op books.google.com je een 'Refine results' optie hebt, en dat die ontbreekt bij de .nl versie? Overigens levert die op het eerste gezicht wel dezelfde titels op.
Maar in de .nl versie heb je dan weer een 'Zie de resultaten in de kaartenbak' optie ...