6 jan 2008

iLiad


Tweede lezer: de iLiad. Groter en zwaarder dan de Cybook en ook wat ingewikkelder. De handleiding heb ik doorgenomen en ik heb wat heen en weer gebladerd door het apparaat en de verschillende toepassingen bekeken.
Op de voorkant van het apparaat zitten vier knoppen waarmee je naar de verschillende nieuwssoorten kunt gaan: News, Books, Docs, Notes. Daar krijg je een lijst als inhoudsopgave. Er is ook een andere knop rechtsboven op het apparaat met ene icoon erop voor menu, maar dat brengt je naar de inhoudsopgave van Apparaatbeheer.
Met de Cybook kon je met een knop terug naar het hoofdmenu, maar dat kan hier niet. Wel aardig is dat je een USB stick in de iLiad kunt laden en dan lezen wat daarop staat. De route naar de inhoudsopgave van de USB stick is dan via Apparaatbeheer. Wellicht kan ik dat nog anders organiseren, maar op het eerste gezicht is dat niet helder.
Het scherm leest lekker, hoewel iets meer schaduwvorming dan bij Cybook. Maar de letters zijn scherp en duidelijk. Het bladeren met de flipbar is een uitvinding. Met een simpele zijwaartse beweging met je linkerduim ga je naar de volgende pagina. Geweldig!
Tijdens het lezen komt er op het scherm ook een werkbalk met softkeys. Die softkeys worden bediend door een stylus. Dat is niet gewoon een aanwijsstokje zoals op mijn PDA, maar er zit een hele technologie achter. En wel Electro-Magnetic Resonance (EMR) technologie. Dat bestaat dus uit een stylus en een digitizer. Die digitizer zit achter het elektronisch papier en zodra je de stylus uit zijn opbergvakje haalt wordt die geactiveerd en meet de positie van de stylus, waarna je met de stylus bepaalde acties kunt uitvoeren. Zoals het activeren van een softkey uit de werkbalk, het kiezen van een toepassing of het volgen van een link. Je kunt de stylus ook in ‘pen’ mode zetten en dan kun je schrijven en tekeningetjes maken. Het is de techniek van Wacom Penabled, die ook gebruikt wordt voor Tablet PC’s. De stylus na gebruik wel weer in zijn eigen vakje opbergen want na een tijdje van inactiviteit wordt de digitzer weer gedeactiveerd.
Werkt erg leuk.
Ik heb nog geen verbinding gelegd met de computer want daar staan hele verhalen over in de handleiding hoe ik dat moet doen: eerst map bepalen en vervolgens een account maken bij iRexTechnologies. Daar ga ik vanmiddag eens voor zitten. De iLiad werkt met een travelhub, die je ook op het netwerk kunt aansluiten. Dan kun je via IDS service (iRex Delivery Service) updates van de software ontvangen.
Ook wordt aanbevolen om speciale iLiad companion software te installeren op je computer. Enfin, het opstarten valt dus nog niet mee. Maar het heeft wel veel mogelijkheden.

Geen opmerkingen: