14 jan 2008

OCLC rapport sociale netwerken

Het rapport van OCLC over sociale netwerken heb ik dus met mijn e-booklezers in zijn geheel doorgewerkt.
Ondanks dat je in de iLiad wel kleine aantekeningen kunt maken, lukt het toch niet echt om een hele log daarop te schrijven.


Wat mij het allermeest opviel in het rapport is dat ze constateren dat alle webgebruikers ervaren webgebruikers zijn. Het onderscheid tussen digital natives en digital immigrants werd door OCLC niet echt gevonden. Wel was er een klein verschil in gebruik, zo gaan ouderen makkelijker e-mailen, en alle jongeren MSN’en. Maar de meeste webgebruikers zijn ook wel ergens aanwezig op een sociaal netwerk. MySpace dat in Amerika heel populair lijkt kende ik niet en nu zie ik dat er een Nederlandse versie in beta is. Nou laat maar even, ik heb het al druk genoeg met Hyves, Clubs en Facebook, en dan ook nog eens op Bibliotheek 2.0 Ning en een cv op LinkedIN.
De eerste hoofdstukken over het leven op het web (Our digital lives, en Our Social Spaces) vond ik wel interessant. Daarna volgde een saai stukje over privacy en trust, waarbij de conclusie is dat de meeste mensen er wel vertrouwen in hebben dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn. Slechts weinigen konden concrete gevallen van schending opnoemen. En hoewel de meeste mensen niet zo sterk op hun privacy staan, wil iedereen wel graag controle over de gegevens die hij prijsgeeft. En dan de hoofdstukken over Bibliotheken en sociale netwerken. Hoofdconclusie is dat iedereen, zowel de bibliothecarissen als de webgebruikers niet van mening zijn dat de bibliotheek een rol speelt, of zou moeten spelen in sociale netwerken.
Vond ik eigenlijk ook. Maar dan lees je weer dat de bibliotheek – met name de Openbare Bibliotheek – ook een rol speelt als ontmoetingsruimte en dan is het idee van de bibliotheek als facilitator van sociale netwerken toch niet meer zo vreemd. Volmondig noemende men de bibliotheek een plaats van boeken, om te leren.
En wat is de conclusie, moet een bibliotheek nu doen:
“Open the library doors, invite mass participation by users and relax the rules of privacy. It will be messy. The rules of the new social Web are messy. The rules of the new social library will be equally messy. But mass participation and a little chaos often create the most exciting venues for collaboration, creativity, community building—and transformation. It is right on mission.”

Geen opmerkingen: