19 dec 2007

Cradle-to-Cradle

Op 4 december hebben wij onze NIOO-brede surfgroep de lucht in gestuurd. De teamsite heet ‘cradle-to-cradle’ en is bedoeld als discussieplatform met achtergrondinformatie.
Cradle-to-cradle is de tegenwoordige kreet voor duurzame ontwikkeling. En wij, als ecologisch instituut, moeten en willen zelf ook een ecologische houding hebben en uitstralen. Cradle-to-cradle gaat over het duurzaam verwerken van materialen.
Het gaat erom dat je een product zo ontwerpt dat je als het opgebruikt is er van die afval een gelijkwaardig product kan maken. Afval = voedsel. Je moet ook niet de afval recyclen, want dat is meestal ‘downcyclen’ dus er wordt een minderwaardig product gemaakt. De term ‘cradle-to-cradle’ is populair geworden door het boek van die naam geschreven door W. McDonough en M.Braungart.
Het aardiger van het boek is dat het zelf ook als C2C product is gemaakt, dus niet van gewoon papier, maar van een soort plastic (watervast) dat na gebruik weer tot een nieuw boek gemaakt kan worden.


Inmiddels is het boek ook in het Nederlands vertaald (georganiseerd door Annemarie Rakhorst) onder de noemer Afval=Voedsel. Er is een hele beweging gaande en in november is er een congres geweest in Maastricht onder de noemer ‘Let’s cradle’ . Daar is een aardig filmpje van op Youtube.
De VPRO heeft in Tegenlicht twee keer aandacht geschonken aan dit fenomeen en in die documentaires is ook onze directeur te zien.


De Nederlandse Wikipedia pagina is gestart begin maart van dit jaar en is tamelijk uitgebreid, zeker als je het vergelijkt met de Engelse.Ook op de officiële C2C discussiesite van de Cradle to Cradle Community is al opgemerkt dat de meeste vragen bij google.com naar cradle-to-cradle uit het Nederlandse taalgebied komen.

Geen opmerkingen: