31 dec 2007

Cybook evaluatie

Na een weekje testen met de Cybook kom ik tot de conclusie dat het goed werkt om een boek met platte tekst te lezen op de Cybook. Hij heeft een rustig beeld, je kunt lezen onderweg, in bed en overal. Het kan makkelijk in mijn handtas en is licht en na doorlezen van de handleiding goed te bedienen.

Voor het lezen van wetenschappelijke teksten met tabellen en grafieken is het niet geschikt. Ik heb geprobeerd het OCLC rapport te lezen, maar de tabellen werden verhaspeld en de tekst oogde zonder de vaste lay out vreemd. Een wetenschappelijk artikel, zoals die op ons instituut in veelvoud worden gelezen, is niet goed leesbaar. Je kunt het in landscape zetten, dan blijft de tekst wel enigszins te lezen, maar het is wel erg klein.

Andere opmerkingen:
- lezen en luisteren kan tegelijk
- woorden kun je in het opgenomen woordenboek lezen
- geen noemenswaardig energieverbruik
- up- en downloaden gaat makkelijk
- uitbreidbaar met SD kaart, waardoor je een grote hoeveelheid informatie kunt meenemen
- niet geschikt voor foto’s vanwege zwart-witscherm
- niet doorzoekbaar, zoals online boeken
- je kunt geen aantekeningen maken of tekst markeren
- bedieningsknoppen zijn stroef en rsi-prone
- slaat makkelijk vast, waardoor de reset-knop wel echt nodig is

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk om je ervaringen met de iLiad en de Cybook te volgen! Met name je bevindingen met drm en de verschillende ebookformaten zijn interessant. Ik hoop dat je meer ervaringen op je blog neer gaat zetten.

Anoniem zei

PS. Ik heb Ecobibl toegevoegd aan het linkoverzicht op mijn site :)

Anoniem zei

Hallo.
Ik ben van plan ook een eBook reader te kopen (ofwel Hanlin ofwel Cybook), maar je had het over het verprutsen van "wetenschappelijke pdfs". Ik neem aan dat je daarmee A4 pdf's van sites als arxiv.org mee bedoelt. Is het ondertussen nog steeds niet gelukt om het te converteren zonder verlies van plaatjes, grafieken en een leesbaar geheel? Want ik lees vrij vaak dat soort PDFjes.
Dank, Jeffrey.

Anoniem zei

Is het niet mogelijk een tekst op een e-book reader te scrollen? Dan kan je bijvoorbeeld een A4 pdf in gedeeltes op je scherm weergeven en hoef je niets te converteren.