26 dec 2007

Cybook


Daags voor kerstmis werden ze bezorgd: 2 e-booklezers: een Cybook en een iLiad.
Met dank aan Edupaper voor de speciale levering aan huis.
Met Kerst ben ik begonnen met Cybook.
Ziet er geweldig leuk uit.
Zwart wit, rustig scherm en goed leesbaar. Ik blader wat door de demoboeken en plaatjes. Muziek kan er wel op, maar kun je alleen horen met koptelefoons en mijn koptelefoon heeft een ongeschikte connectie (en die van mijn telefoon helemaal).
Maar het gaat om de boeken en om het lezen van tekst. Het bladeren werkt met de grote navigatieknop rechtsonder. Met de middenknop kun je een contextmenu oproepen om bijvoorbeeld een pagina te bookmaker of vooruit of achteruit te springen.
Op mijn PC download ik de Mobipocket Desktop Reader om zo het boekenbestand op de PC en de Cybook te kunnen sturen.
Met Mobipocket Desktop kan ik ook nieuwe e-books importeren. Zo kies ik voor een gratis e-book “Noodlot” van Louis Couperus. Maar ik kan er ook eigen bestanden opzetten. En uiteraard via Mobipocket ook e-books kopen.
Plaatjes erop zetten gaat gemakkelijk. Kan ik ook ‘gewoon’ via Verkenner als ik de Cybook verbindt met een USB poort van de computer.
Andere pdf's kan ik ook via de verkenner erop zetten, maar dat geeft wat lezen betreft een niet zo best resultaat.
Ik test met het rapport van OCLC over sociale netwerken en met een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift. Dat valt niet mee.
De pdf van het OCLC rapport is te groot en daarom wil hij niet lezen. Het artikel wil Cybook wel openen, maar dat is in hele kleine letters, omdat het is een vast formaat is gemaakt. Dan krijg je een A4 op het scherm van de Cybook (A5). Omdat Cybook zoomt met font size lukt dat niet met deze pdf. Wel kan ik hem op Landscape zetten en dan met het aanpassen van de hoogte de helft van een pagina dus dwars op het scherm zetten. Zo is het wel leesbaar en blijft het in ieder geval in dezelfde opmaak.
Er is ook een andere route, nl het importeren van een pdf via de Mobipocket Desktop reader. Die maakt er dan een Mobipocket formaat van. Zo krijg ik het rapport van OCLC wel te lezen en ik kan het zelfs groter en kleiner maken. Maar alle tabellen zijn onleesbaar en de originele opmaak is verdwenen. Dus je lees af en toe midden tussen de tekst en voetregel met paginanummer, of een soort kadertekstje. Alleen de tekst lezen gaat goed, maar de tabellen en grafieken lukt niet.
Wat wel weer aardig is, is dat hij meteen naar de plek gaat waar je gebleven bent. En ik zet bookmarks op de hoofdstukken zodat ik er via het contextmenu en de bookmarks per hoofdstuk doorheen kan wandelen.
Er is een uitgebreide handleiding bij (als e-book) en op de Bookeen site staan aanwijzingen in de FAQ en de Blog.
Er valt nog wel wat te bestuderen.

Geen opmerkingen: